Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-вредните храни, които българинът консумира? В топ 10 са част от любимите храни

07 септември 2024, 11:44 часа

На фона на хилядите, които посещават фитнеси в България и се опитват активно да спортуват, у нас има и сериозен проблем със здравословното хранене. 

Родината ни е една от страните в Европа, в които се консумира най-много вредна храна. Разбира се, в някои градове процентът на консумация на най-вредните храни е доста по-ниска, но генерално неправилното хранене е проблем. 

Ограничаването на тези храни ще доведе до подобряване на живота на българина във всеки аспект - от здравословно отслабване до психологическо добруване. 

ВИЖТЕ ДЕСЕТТЕ НАЙ-ВРЕДНИ ХРАНИ, КОИТО БЪЛГАРИНЪТ КОНСУМИРА В ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА

Кренвиршите са сред най-вредните храни в България

Вижте част от най-вредните храни 

  • Кетчуп 

Съдържание: захар, вода, нишесте, лимонена или винена киселина и доматено пюре. Та в този случай доматеното пюре има за какво да е на последно място – просто, защото е в най-минимално количество от изброените- 5-10% /максимум 17%. А ако пък са забравили да сложат и доматено пюре сюрприза е пълен – оцвитител Кармин (червен) класифициран като опасен за здравето. Сто пъти по-добре си намажете филията с доматена салца от градината на баба ви. Останалото е химия.

  • Сладкиши тип вафли/пасти/кроасани и други подобни

 Без да изпадаме в подробности: Съдържание: захар, хидрогенирано растително масло и естествено още няколко „полезни“ вещества с наименования Е468; Е652 и т.н. Внимавайте дори с шоколада! Ако на опаковката пише: съдържа растителни мазнини в добавка на какаовото масло, спомнете си веднага – това са същите тези хидрогенирани растителни масла.

  • Пастет 

Смлени остатъци от кланицата, сланини, кожи, кости и т.н. Всичко това подобаващо оцветено и ароматизирано, така че да бъде вкусно и примамливо. Обърнете внимание: съдържание на мазнини: 50-70%. Сами се досещате какво представлява това. В момента в който влезе в организма започва да вреди.

Тези три храни (или типа храни) далеч не са най-вредните - вижте ТОП 10 НА НАЙ-ВРЕДНИТЕ ХРАНИ В БЪЛГАРИЯ ВИЖТЕ ТУК

Сергей Стефанов
Сергей Стефанов Отговорен редактор
Новините днес