Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са 4-те най-добри чая за отслабване и стопяване на коремни мазнини?

30 май 2024, 13:43 часа

Чаят е напитка, обичана по целия свят. Тази ароматна напитка най-често се прави от листата на Camellia sinensis, вид вечнозелен храст, роден в Азия.

Реклама

Зелен чай срещу черен чай: Кой е по-здравословен и полезен?

Пиенето на чай се свързва с много ползи за здравето, включително намаляване на риска от сърдечни заболявания и рак.

Някои проучвания дори са установили, че чаят може да подобри загубата на тегло и да помогне за намаляване на коремните мазнини. Установено е, че някои видове са по-ефективни от други за постигането на това.

1. Зелен чай

Зеленият чай е един от най-известните видове чай и се свързва с много ползи за здравето.

Това е и един от най-ефективните чайове за отслабване. Има съществени доказателства, свързващи зеления чай с намаляване както на теглото, така и на телесните мазнини.

Според преглед на 11 проучвания зеленият чай може да помогне за намаляване на телесното тегло, индекса на телесна маса (ИТМ) и коремните мазнини при хора с диабет тип 2.

Прегледът също така отбелязва, че благоприятните ефекти на зеления чай са наблюдавани при дози, по-ниски от 800 милиграма на ден в проучвания, продължили 8 седмици или повече.

Смята се, че катехините - които са естествени антиоксиданти, открити в зеления чай - могат да помогнат за увеличаване на метаболизма и изгарянето на мазнини, което води до загуба на тегло.

Същият ефект се отнася и за матча, силно концентриран вид зелен чай на прах, който съдържа същите полезни съставки като обикновения зелен чай.

2. Черен чай

Черният чай е вид чай, който е претърпял повече окисление от други видове, като зелен, бял или оолонг чай.

Окисляването е химическа реакция, която се случва, когато чаените листа са изложени на въздух, което води до покафеняване, което причинява характерния тъмен цвят на черния чай.

Предлагат се много различни видове и смеси от черен чай, включително популярни разновидности като Ърл Грей и английска закуска.

Няколко проучвания са установили, че черният чай може да бъде ефективен, когато става въпрос за контрол на теглото.

Едно проучване от 2014 г. на 111 души установи, че пиенето на 3 чаши черен чай на прах всеки ден в продължение на 3 месеца значително увеличава загубата на тегло и намалява обиколката на талията, в сравнение с пиенето на контролна напитка с кофеин.

Някои теоретизират, че потенциалните ефекти на черния чай при загуба на тегло може да се дължат на високото съдържание на полифеноли и флавони, вид растителен пигмент с антиоксидантни свойства.

Смята се, че тези съединения насърчават загубата на тегло чрез намаляване на усвояването на калории, насърчаване на метаболизма на мазнините и намаляване на оксидативния стрес.

Едно по-старо проучване проследява 4280 възрастни в продължение на 14 години. Установено е, че тези с по-висок прием на флавони от храни и напитки като черен чай са имали по-малко увеличение на ИТМ от тези с по-нисък прием на флавони.

3. Бял чай

Белият чай се откроява сред другите видове чай, защото е минимално обработен и се събира, докато чаеното растение е още младо.

Белият чай има различен вкус, много различен от другите видове чай. На вкус е фин, деликатен и леко сладък.

Ползите от белия чай са добре проучени и варират от подобряване на оралното здраве до убиване на ракови клетки в някои проучвания в епруветка.

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, белият чай също може да помогне, когато става въпрос за загуба на тегло и телесни мазнини.

Проучванията показват, че белият чай е богат на катехини, които могат да помогнат за подобряване на загубата на тегло.

Освен това, едно проучване върху животни показва, че екстрактът от бял чай може да намали натрупването на мазнини при мишки на диета с високо съдържание на мазнини чрез засилване на метаболизма, увеличаване на разграждането на мастните клетки и предотвратяване на образуването на нови.

4. Билков чай

Билковите чайове включват запарка от билки, подправки и плодове в гореща вода.

Как се пие чай от дафинов лист за отслабване?

Те се различават от традиционните чайове, защото обикновено не съдържат кофеин и не се правят от листата на Camellia sinensis.

Популярните билкови сортове чай включват чай от ройбос, чай от джинджифил, чай от шипка и чай от хибискус.

Въпреки че съставките и формулите на билковите чайове могат да варират значително, някои проучвания са установили, че билковите чайове могат да помогнат за намаляване на теглото и загуба на мазнини.

Едно проучване върху животни установи, че високите дози чай от хибискус намаляват ИТМ и могат да предпазят от затлъстяване и оксидативен стрес при плъхове, хранени с диета с високо съдържание на захар.

Чаят Ройбос е друг вид билков чай, който може да бъде особено ефективен, когато става въпрос за изгаряне на мазнини.

Всъщност проучване в епруветка от 2014 г. показа, че чаят ройбос повишава метаболизма на мазнините и спомага за блокиране на образуването на мастни клетки.

Въпреки че много хора пият чай единствено заради неговото успокояващо качество и приятен вкус, всяка чаша може също да съдържа много ползи за здравето.

Замяната на висококалорични напитки като сок или сода с чай може да помогне за намаляване на общия прием на калории и да доведе до загуба на тегло.

Някои проучвания върху животни и епруветки също показват, че някои видове чай могат да помогнат за увеличаване на загубата на тегло, като същевременно блокират образуването на мастни клетки. Необходими са обаче проучвания при хора, за да се проучи това допълнително.

Освен това, много видове чай са особено богати на полезни съединения като флавони и катехини, които могат да помогнат и при загуба на тегло.

В съчетание със здравословна диета и редовни упражнения, чаша или две чай всеки ден може да ви помогне да увеличите загубата на тегло и да предотвратите вредните мазнини по корема.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес