Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои храни вдигат ударно нивото на кръвната захар?

19 април 2023, 17:44 часа

Експертът изброи продукти, които могат драстично да повишат нивото на кръвната захар на човек. Според експерта прекомерната консумация на храни с висок гликемичен индекс може да наруши метаболизма.

Всякакви сладки газирани напитки, които дразнят нашата лигавица и допринасят за ускореното проникване на захарта. Храните с висок ГИ включват сладкиши, печива от пшенично брашно, картофи, ориз, юфка, газирани напитки, инстантни зърнени храни и други. Но може да бъде и горчив продукт с висок гликемичен индекс, като бирата. Комбинацията от бяло брашно със захар особено рязко повишава нивото на глюкозата в кръвта.

14 симптома, които издават прекалено висока кръвна захар

Такива продукти предизвикват чувство на глад и активират натрупването на мазнини. Освен това редовната им употреба увеличава риска от развитие на диабет тип 2.

Според експерта е препоръчително да се ядат храни, които контролират нивата на кръвната захар. Това са предимно неподсладени храни, като зелени и листни зеленчуци, целина. Те дори са в състояние да поемат захарта, която вече е в кръвта, и да компенсират нейното ниво.

Кои са факторите, които допринасят за развитието на диабет?

Фактори, които допринасят за развитието на диабет, преддиабетно състояние и инсулинова резистентност се приписва на генетична предразположеност, постоянен стрес и наднормено тегло.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес