Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога се пие калций - сутрин или вечер

13 април 2024, 12:33 часа

Калцият е важен минерал за жизнената дейност на тялото ни. Необходим е за здрави кости, провеждането на нервните импулси, здравето на стомашно-чревния тракт и подпомагане на метаболитните процеси и превенцията на някои видове рак. За съжаление калцият не се произвежда самостоятелно в тялото, а трябва постоянно да се набавя от храната или като хранителни добавки - калциев цитрат, калциев карбонат, калциев глюконат или калциев хлорид, които да се пият при акне.

Най-добре е да приемате калций на таблетки. Имат удължено освобождаване за качествено усвояване на минерала в костите и меките тъкани. Когато решавате кога да приемате калций, трябва да обърнете внимание на препоръчителната дневна доза, която показва колко елементарен калций може да се усвои наведнъж.

За терапевтични цели калцият най-често се използва във високи дози под формата на инжекции.

Трябва ли да приемате калций преди или след хранене?

Необходимо е калцият да се набавя правилно от храната и от хранителните добавки - 50 на 50. Максимална полза от приема на минерала може да се получи, ако се приема с храната, а не отделно. Калцият се нуждае от киселина от стомашния сок, за да го разгради. Също така е важно да избягвате да го приемате с много богати на фибри храни. Фибрите могат да се свържат с калций, намалявайки количеството, достъпно за тялото ви.

Как да приемате калций и магнезий, за да не навредите на здравето си?

Не се препоръчва да се приемат неоправдано високи дози, тъй като тялото няма да успее да усвои много повече и излишъкът ще се отдели с урината.

Ако в момента ви предписват добавки с желязо, не ги приемайте едновременно с приема на добавки с калций, тъй като всеки минерал може да попречи на усвояването на втория.

Важно е да се консултирате с Вашия лекар, преди да вземете калций, ако в момента приемате антибиотици, бифосфонати или лекарства за високо кръвно налягане. Тези лекарства могат да нарушат абсорбцията на калций.

Също така, някои форми на калций изискват специални условия за приложение: калциевият карбонат е най-добре да се приема по време на хранене, калциевият цитрат - независимо от храненето.

С какво да пием калций, за да се усвои?

Абсорбцията на калций се влияе от условията в лумена на тънките черва. Киселинната секреция на стомаха го превръща в сол, която се абсорбира главно в дванадесетопръстника. Неабсорбираният калций се отлага в илеума и се екскретира с изпражненията. Лактозата, млечна захар, насърчава усвояването на калций, докато излишните мастни киселини и високите концентрации на магнезий и оксалати (соли на оксаловата киселина) пречат на това.

Калцият се абсорбира през четката на ентероцитната клетъчна мембрана чрез механизъм, който изисква енергия. Витамин D е от съществено значение за този процес и при негов дефицит активният транспорт на калций спира. Паратиреоидният хормон (PTH) и хормонът на растежа на хипофизата също влияят върху абсорбцията на калций.

Изненадващата полза от калция за здравето на сърцето

Средната диета съдържа 1200 mg калций, една трета от които се усвоява. Когато кръвта преминава през бъбреците, 99% от циркулиращия калций се реабсорбира. Така при бъбречна недостатъчност, както и при състояния на малабсорбция, се получава прекомерна загуба на калций. При недостиг на калций калцият се резорбира от костта, което отслабва и омекотява структурата на скелета.

Кога се пие калций - сутрин или вечер

Калцият може да се приема заедно с магнезия, но поотделно, например калций сутрин и магнезий вечер. Има хранителни добавки, които са наполовина калций и магнезий или в комбинации 2:1. Решението кога е най-добре да се пие калций и магнезий се взема въз основа на клинични тестове, потвърждаващи наличието на дефицит или излишък на калций или магнезий.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес