Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е най-правилното време за миене на зъбите - преди или след закуска?

30 август 2024, 12:01 часа

Миенето на зъбите преди закуска може да защити зъбния ви емайл и цялостното здраве на устната кухина в сравнение с миенето след хранене. Ако предпочитате да го правите след всяко хранене, може да изчакате около 30-60 минути.

За да изградят навик за редовно миене, много хора мият зъбите си по едно и също време всеки ден. Четкането всяка сутрин и отново вечер преди лягане изглежда е стандарт за повечето хора. Този прост график превръща четкането в рутина.

Но какво ще стане, ако сте мили зъбите си в грешната част от сутрешната си рутина

Да пиете сутрешния си портокалов сок, когато все още имате вкуса на флуорид в устата си, може да не е най-привлекателното, но може да е най-доброто нещо за вашите зъби.

Защо е по-добре да се четка преди закуска

Всъщност може да има научен отговор на този въпрос. Докато спите, бактериите, причиняващи плака в устата ви, се размножават. Това е част от причината, поради която може да се събудите с „мъхов“ вкус и „сутрешен дъх“.

7 храни, които могат да увредят вашите зъби

Измиването на тези бактерии направо с паста за зъби с флуорид освобождава зъбите ви от плака и бактерии. Освен това покрива зъбния ви емайл със защитна бариера срещу киселината в храната ви.

Когато миете първото нещо сутрин, вие също така започвате бързо да произвеждате слюнка. Вашата слюнка помага на храната ви да се разгражда и естествено убива вредните бактерии в устата ви.

Едно малко проучване на 21 по-възрастни възрастни показва, че след миене на зъбите участниците в проучването са забелязали скок на производството на слюнка за до 5 минути, нещо полезно, ако след това ще ядете.

Ами ако все пак искате да си измиете зъбите след закуска

Ако е по-добре за сутрешната ви рутина да миете зъбите след закуска, пак можете да го направите, но ето малко информация, която трябва да имате предвид.

Защо ни болят зъбите, когато ядем сладко?

Изчакването от 30 минути до един час след хранене, за да измиете зъбите си, е най-добрият начин да сте сигурни, че защитавате зъбите си и не нарушавате емайла си, особено ако консумирате нещо киселинно. Храните и напитките за закуска като препечен хляб, цитрусови плодове и кафе отговарят на критериите за кисела храна.

Миенето веднага след закуска може всъщност да покрие зъбите ви с остатъци от кисела храна, което отслабва емайла ви. Основните продукти за закуска са едни от най-лошите храни за вашия зъбен емайл, включително:

  • портокалов сок
  • цитрусови плодове
  • сушени плодове
  • хляб
  • сладкиши

Така че миенето на зъбите може да е особено лошо за вашите зъби веднага след закуска.

Пиенето на вода или дъвченето на дъвка без захар след хранене, но преди да миете зъбите, също е добра идея.

Когато искате да защитите зъбния си емайл, миенето веднага след като се събудите сутрин е по-добро от миенето на зъбите след закуска.

Ако трябва да миете зъбите си след закуска, опитайте се да изчакате поне 30 минути, преди да ги миете.

Миенето на зъбите сутрин, винаги когато можете да го правите, все още е по-добро, отколкото изобщо да пропуснете миенето на зъбите си.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес