Кардиолог: 5 златни правила за здраво сърце

2281
Кардиолог: 5 златни правила за здраво сърце
Снимка: iStock

Здравето на сърцето изисква не само качествени медицински грижи от страна на лекарите, но и поддържане на здравословен начин на живот. Сърдечно-съдовата система е от съществено значение за общото ни благосъстояние.

Вижте още: Защо НЕ трябва да спите в стая с климатик и как да заспите по-лесно в жегите

Днес ви представяме 5 здравословни закона за здраво сърце:

1. Редовна физическа активност

Защо има значение: Сърцето е мускул и като всички мускули то става по-силно и по-здраво с редовни упражнения. Физическата активност е ключова за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система. Помага за контролиране на теглото, намалява риска от развитие на сърдечни заболявания, може да подобри психичното здраве и настроението.

Стремете се към поне 150 минути умерена активност или 75 минути интензивна активност на седмица. Комбинирайте аеробни упражнения като ходене, плуване или колоездене с високоинтензивни тренировки като вдигане на тежести.

Включете физическа активност в ежедневието си. Качвайте стълбите, вместо да използвате асансьора, или паркирайте по-далеч от планираната дестинация, за да можете да ходите. Всякакви движения са добре дошли.

2. Балансиран хранителен режим

Защо има значение: Това, което ядете, влияе върху здравето на сърцето ви. Балансиран хранителен режим може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания и да подобри цялостното здраве. Повечето експерти правят аналогия с цветовете на дъгата – колкото по-цветни са плодовете и зеленчуците във вашето меню, толкова по-големи са шансовете да си набавите различни полезни витамини и минерали. Консумирайте пълнозърнест хляб и зърнени храни. Тези храни имат така наречения нисък гликемичен индекс. Това означава, че те не предизвикват внезапен скок на кръвната захар, който е вреден за организма и може да увеличи риска от диабет.

Яжте по-малко тлъсто месо, вместо това наблегнете на пилешко, риба и растителни източници на протеин като боб и леща. Тези храни са особено богати на свързани мастни киселини, които намаляват нивата на лошия холестерол и намаляват риска от сърдечни заболявания. Избягвайте големи порции и яжте бавно. Това помага за по-добро храносмилане и развиване на чувство за ситост. Балансираното хранене ще намали риска от сърдечни заболявания, инфаркт и запушване на кръвоносните съдове, тъй като доставя на организма важни полезни вещества и намалява нивата на кръвната захар, "лошия холестерол" и др.

3. Поддържане на здравословно тегло

Защо има значение: Излишните килограми, особено около талията и бедрата, увеличават риска от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и диабет. Това е така, защото мазнините в областта на талията развиват така наречената ендокринна функция, тоест започват да действат като жлеза, произвеждаща хормони, които изкарват тялото от равновесие и допринасят за появата на споменатите заболявания. Проследявайте теглото си и се стремете към здравословен индекс на телесна маса (ИТМ). В интернет можете да намерите калкулатори, където въвеждате ръста и теглото си и проверявате дали са в препоръчителните граници.

Поставете си реалистични цели. Стремете се към постепенна загуба на тегло от 1-2 килограма на седмица.

Вижте още: Трябва ли да се белят доматите или не

4. Намалете стреса

Хроничният стрес може да допринесе за сърдечни заболявания, особено ако води до нездравословни навици като преяждане или пушене.

Какво можеш да правите:

Намерете техники за релаксация. Практикувайте йога, медитация или упражнения за дълбоко дишане. Съзнателната медитация има положителен ефект върху сърдечно-съдовото здраве, тъй като намалява нивата на стрес, понижава кръвното налягане и подобрява променливостта на сърдечната честота.

Физическата активност, както вече споменахме, е чудесен начин за намаляване на стреса.

Поискайте подкрепа. Ако се чувствате прекалено стресирани, говорете с приятели, семейство или професионалист.

Намаляването на стреса намалява риска от сърдечни проблеми и ще подобри цялостното ви качество на живот, тъй като здравето на нервната система влияе върху функциите на цялото тяло.

5. Редовни профилактични прегледи

Защо имат значение: Редовните профилактични прегледи могат да помогнат за откриване на потенциални рискове за здравето, преди те да се превърнат в заболявания.

Как можете да го направите:

- Посещавайте редовно личния си лекар и се възползвайте от възможностите за профилактика, които предлага.

- Следете кръвното си налягане у дома. Специалистите винаги съветват измерването на кръвното налягане да не се прави с електрони апарати, защото те често дават грешки.

Ранното откриване на проблеми като високо кръвно налягане или висок холестерол може да предотврати по-сериозни сърдечни проблеми. Във всеки случай винаги е по-лесно да се лекува заболяване, когато се открие на ранен етап.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 юни /валутен калкулатор/

Могат ли хората с диабет да консумират диня?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 юни /валутен калкулатор/

Яжте ги без угризения: Тези ядки контролират кръвната захар

Този проблем с косата е симптом на цирозата

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 юни /валутен калкулатор/

Опасно ли е, ако краката ви се подуят в жегата и какво да правите

Ето как да разберете дали един мъж мисли за вас

Молците бягат в паника с този лесен трик

Размажете паста за зъби върху хартия и вижте чудо – край с комарите!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com