Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да ядете, за да младеете възможно най-дълго?

05 януари 2023, 17:22 часа

Модата на "съвършенството" с радост остава в миналото. Научаваме се да приемаме собственото си тяло, но никой не очаква с нетърпение да види първите бръчки и отпусната кожа. Стареенето засяга не само кожните клетки, видими с просто око, но и цялото тяло, включително мозъка. Ето защо няма по-добра "козметика" за предотвратяване на преждевременното стареене от разумната диета. Никой крем не може да се сравни с него. Какво трябва да ядете, за да младеете възможно най-дълго?

Вода и билкови настойки в подмладяващата диета

Ключът към доброто хранене е правилната хидратация на клетките. През лятото, когато е горещо, сме по-склонни да изпитваме жажда и въпреки че се потим повече, дневният воден баланс на много хора е много по-добър, отколкото през зимата. През по-студените месеци на годината имаме по-малко желание за студени напитки. Има хора, които през зимата пият предимно кафе и чай. Проблемът е, че нито една от тези течности няма рехидратиращи свойства. И кафето, и черният чай са силно киселинни. Те не се отчитат за водния баланс.

Може би не ви харесва студената вода през зимата? Заменете я с топла вода и билкови настойки, както и с чайове, които за разлика от черния чай хидратират. Заслужава си да се помисли за бели, зелени и червени чайове, както и за ройбос и йерба мате. Възрастен човек трябва да изпива минимум 2 литра рехидратиращи течности на ден. Сухотата в клетките (недостатъчна хидратация) допринася за по-бързото стареене. Водата е основната козметика за отглеждане на младост.

Това са продуктите, които ни даряват с вечна младост и се намират навсякъде

Хлорофилът е стълб на младежката диета

Зелените зеленчуци и плодовете трябва да са редовна част от всеки хранителен режим. Хлорофилът, който им придава цвят, е не само оцветител, но и мощен антиоксидант. Неутрализирайки токсичните ефекти на свободните радикали, хлорофилът повишава ефективността на имунната система в борбата с патогенните микроорганизми, но преди всичко отговаря за снабдяването с кислород на всички тъкани и клетки в организма. Той почиства и подпомага безпроблемното функциониране на лимфната система.
Хидратираните, наситени с кислород и подхранени клетки са най-ефективната рецепта за поддържане на жизнеността и младостта. Искате ли да поддържате тялото си в оптимална форма? Включете в ежедневното си меню зеленолистни зеленчуци, като листа от магданоз и целина, спанак, кейл, рукола, агнешка салата и други видове марули. С малко добри намерения можете лесно да отглеждате зеленолистни зеленчуци на перваза на прозореца си и да се наслаждавате на вкуса им през цялата година.

Тези 4 зодиакални знака са надарени с вечна младост

Антоцианини за забавяне на процеса на стареене

Зеленчуците и плодовете със силно пигментирана кожа, варираща от тъмночервено до тъмносиньо, лилаво и черно, са отличен избор за диета, целяща да възпрепятства преждевременното стареене на клетките. Те изобилстват от антоцианини - съединения с изключителен антиоксидантен потенциал, на които се дължи цветът на тези растения. 

Искате ли да се радвате на добра памет, концентрация и стегната кожа възможно най-дълго? Включете в менюто си постоянно следните продукти: боровинки и касис, тъмно грозде, къпини сливи, патладжани, червено зеле и лук, червено цвекло.
Най-добре е плодовете да се консумират сурови, особено когато са в сезон. Зелето, лукът и цвеклото също са най-ценни, когато се консумират без термична обработка. Патладжаните се нуждаят от него, тъй като не могат да се консумират сурови.

Тайните за вечната младост на китайките

Фибри - изчистват токсините и запазват младостта

Много хора смятат, че си струва да преминат към лесносмилаема диета, за да запазят младостта си, но това не е съвсем вярно. Да, сготвените храни винаги са по-здравословни от пържените, но препоръчаната за болни диета с ниско съдържание на фибри няма да има благоприятен ефект върху хранителния статус и потискането на процесите на преждевременно стареене при здрави хора.

Богатите на фибри зеленчуци и плодове, както и пълнозърнестите продукти, дават усещане за ситост, представляват съкровищница на ценни хранителни вещества и подпомагат изхвърлянето на токсините, отлаганията и ненужните продукти от обмяната на веществата от организма. Ефективно функциониращо и почистено от токсични вещества, тялото работи по-ефективно и изглежда по-младо.

Омега-3 мастни киселини за удължаване на клетъчната младост

За да се възпрепятства преждевременното стареене на клетките - не само на кожата, но и на целия организъм - е необходимо в диетата да се включат продукти, богати на най-желания вид мазнини, т.е. омега-3 киселини. Техни източници са мазната морска риба, бадемите, ядките, слънчогледовите и тиквените семки, сусамът, лененото семе или семената от чиа и студено пресованите растителни масла. Качествените мазнини стабилизират клетъчните мембрани, участват в синтеза на хормони и имат противовъзпалителни свойства. Съдържащите се в храната омега-3 мастни киселини подобряват състоянието на кожата, очите, костите и ставите, сърцето и мозъка.
Както често казваме, възрастта е само число. Струва си да се грижим за жизнеността и доброто настроение, които ни карат да се чувстваме по-млади.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес