Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са страничните ефекти, ако ядете банани всеки ден? 

09 февруари 2023, 17:44 часа

Бананите са едни от най-популярните плодове. Те се предлагат в България през цялата година и са богат източник на ценни витамини и минерали. Можем лесно да ги вземем за закуска на работа, да си направим бананов хляб или да ги използваме като основа на любимото си смути. Експертите обаче предупреждават, че всекидневното ядене на банани може да доведе до някои отрицателни странични ефекти.

Свойства на бананите

Бананите съдържат голямо количество витамини С, В6, А, Е и К. Освен витамини, те са и отличен източник на калций, фосфор, магнезий, калий и натрий. Благодарение на съдържанието на тези съставки бананите помагат в борбата с анемията, менструалните болки, различните видове артрит, а също така оказват влияние върху понижаването на нивото на лошия LDL холестерол. Съдържащият се в тях калий има положителен ефект върху предотвратяването на атеросклероза, инфаркта и инсулта.

Всеки ден закусвате с банани? Вижте какво се случва с тялото ви

Бананите също могат да подобрят настроението! Това се дължи на съдържащия се в тях триптофан, който е един от субстратите за създаването на серотонин - невротрансмитер, известен още като "хормон на щастието".

За съжаление всички добри неща могат да имат обратен ефект в излишък. Какви отрицателни странични ефекти може да има ежедневното ядене на банани?

Бананите са здравословни, но когато се консумират в излишък, те могат да имат отрицателни ефекти, които ще разгледаме по-долу.

Бананите ви карат да се чувствате гладни и уморени

Въпреки че бананите дават бързо усещане за ситост, те не са в състояние да поддържат този ефект дълго време. Захарта от тях навлиза в кръвта и ни дава прилив на сили, но за съжаление нивото на енергия бързо спада и отново се появява чувството на глад, а понякога и на умора.

Защо НИКОГА не бива да ядем банани за закуска?

Тъй като бананите са с ниско съдържание на мазнини и протеини, повечето калории в тях идват от въглехидратите. Ако основната или междинната закуска се състои само от банан, може да се окаже, че се чувствате неудовлетворени или все още гладни веднага след като сте го изяли.

За да се постигне по-дълъг ефект на ситост, бананите трябва да се комбинират с източник на протеини като сирене или фъстъчено масло. Тогава нивата на въглехидратите и протеините ще бъдат балансирани.

Бананите съдържат големи количества въглехидрати

Един средно голям банан съдържа 27 г въглехидрати. Поради това бананите не са плод, препоръчван при нисковъглехидратна диета, тъй като могат да доведат до превишаване на броя на въглехидратите.

Бананите могат да причинят газове или подуване на корема

Благодарение на съдържанието на фибри консумацията на банани регулира работата на червата. За съжаление, въпреки че фибрите са необходими в диетата, прекаленото им количество може да предизвика чувство на подуване на корема или газове веднага след храненето.

При някои хора бананите могат да доведат до газове и подуване на корема поради количеството разтворими фибри и естествени захарни алкохоли, които се съдържат в тях.

7 причини да ядете банани ВСЕКИ ДЕН

Банани - твърде много калий е вреден за вас

Тъй като бананите са богат източник на калий, ежедневната консумация на този плод може да доведе до излишък на калий в организма. Хората с високи нива на калий или бъбречни заболявания трябва да следят особено много за присъствието на банани в диетата си.

Хората с високи нива на калий могат също да страдат от бъбречно заболяване или да имат проблеми с бъбреците. Ограничаването на някои храни с високо съдържание на калий (като банани, портокали, диня и др.) може да ви помогне да се почувствате по-добре и да предотврати развитието на болестта.

Взаимодействие на бананите с лекарства

Бананите могат да взаимодействат и с някои лекарства. Два вида лекарства, които не трябва да се комбинират с банани, са АСЕ инхибиторите и диуретикът спиронолактон. Според Харвардското медицинско училище тези лекарства повишават нивата на калий в кръвта.

Някои лекарства си взаимодействат с храната, така че е добре да попитате вашия лекар или диетолог дали някое от лекарствата, които приемате, си взаимодейства с храната.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес