Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са ползите от кастилския сапун?

30 юли 2024, 09:21 часа

Кастилският сапун е вид сапун, направен от естествени масла, като зехтин, кокосово масло, палмово масло, конопено масло или масло от жожоба. Кастилското масло е маслен сапун на растителна основа, което означава, че е веган (не съдържа животински продукти), биоразградим и е по-екологичен от другите сапуни.

Кастилските сапуни са изключително гъвкави. Те могат да се използват като лични и домакински почистващи препарати и дори могат да се използват за миене на домашни любимци.

Въпреки че изследванията върху кастилското масло са ограничени, има някои индикации, че сапунът може да помогне при заздравяването на рани и че може да бъде полезен за хора, склонни към суха кожа.23 Най-известният кастилски сапун е кастилският сапун на д-р Бронър, който продава се в течна и бар форма.

Употреби и ползи

Производителите на кастилски сапун често изброяват много различни приложения и предимства на кастилския сапун, включително неговите антибактериални качества, свойства против насекоми и способността да почиства носните проходи. Съществуват обаче малко изследвания за ползите от кастилския сапун за специфични медицински цели.

Може да е полезно за суха кожа

Маслото е една от основните съставки на кастилския сапун. Едно проучване, посочва кастилския сапун на основата на зехтин като добър избор за суха кожа. Идеята е, че сапунът може да почисти кожата ви, без да я изсушава.

Някои хора намират кастилските сапуни за тежки по кожата им, защото течният кастилски сапун е силно концентриран. Разреждането му обикновено помага за предотвратяване на кожно дразнене.

Може да помогне при заздравяването на рани

Базираните на растителни масла сапуни като кастилския сапун могат да имат антибактериални, противогъбични и антимикробни качества и могат да помогнат при заздравяването на рани. Все пак изследванията са смесени и някои от тях се основават на по-стари данни.

Например, едно по-старо проучване установи, че кастилският сапун е значително по-ефективен при заздравяването на рани от физиологичния разтвор. Въпреки това, по-скорошно проучване установи, че физиологичният разтвор е по-ефективен от кастилския сапун при почистване на открити фрактурни рани.

12 причини, поради които натуралният сапун е по-добър от масовия

Може да е по-екологичен

Много продавани в търговската мрежа сапуни съдържат животински продукти, но кастилските сапуни съдържат само растителни масла.1 Това ги прави подходящи за вегани или хора, които предпочитат да не купуват продукти за лична хигиена или домакински продукти, направени с животински съставки.

Кастилските сапуни са и по-екологични. Те не разчитат на производството на животински продукти, което е свързано с повишени парникови емисии, обезлесяване и замърсяване.

Сапуните на основата на растително масло също са биоразградими, което означава, че съставките се разграждат естествено, без да вредят на околната среда.

Как да използвамe

Кастилският сапун обикновено се продава като сапун или в течна форма. Сапунът може да се използва за измиване на тялото и лицето. Течната форма има по-разнообразни приложения.

Първо разредете

Течният кастилски сапун обикновено е силно концентриран сапун и трябва да се разреди преди употреба.

Ако използвате сапуна за измиване на тялото си, нанесете малко количество върху ръката си и го разредете с вода, преди да го превърнете в пяна и да се измиете.

Когато използвате течни кастилски сапуни за други цели, поставянето на малко количество от сапуна в бутилка и смесването му с вода може да бъде полезно. Можете да проверите уебсайта на производителя или инструкциите за бутилка за правилни инструкции за разреждане въз основа на това как използвате сапуна.

Възможните употреби на кастилския сапун включват:

  • Сапун за ръце
  • Душ-гел
  • Шампоан
  • Крем за бръснене"
  • Отстранител на грим
  • Сапун за миене на съдове
  • Прах за пране
  • Универсален домакински почистващ препарат
  • Препарат за почистване на домашни любимци

Някои производители на кастилски сапун препоръчват използването на кастилски сапун за миене на зъби, почистване на носните проходи, почистване на протези или фиксатори или отблъскване на насекоми.

Важно е да се свържете с доставчик на здравни услуги, преди да използвате сапуна по тези начини, тъй като няма публикувани данни за тяхната безопасност и ефективност, когато се използват в устата (и евентуално поглъщане) или за предотвратяване на ухапвания от насекоми.

Безопасност и странични ефекти

Няма публикувани данни или насоки от здравни организации относно безопасността и страничните ефекти на кастилския сапун. Хората, които го използват, понякога се оплакват от раздразнена кожа, въпреки че това обикновено е, когато се използва концентрирана течна форма, без първо да се разреди правилно.

Също така няма публикувана информация за употребата на кастилски сапун при популации като бременни хора, кърмачки, възрастни хора или деца. Тези популации трябва да говорят с техния доставчик на здравни услуги, преди да използват нов продукт за лична хигиена.

Въпреки че повечето хора не са алергични към кастилския сапун, възможно е да сте алергични към всяка нова съставка, която опитате, особено ако имате чувствителна кожа. Нанесете малко количество от продукта върху кожата (напр. ръката) два пъти дневно в продължение на около 7-10 дни, за да видите дали имате кожни реакции.

Избор на кастилски сапун

Всички кастилски сапуни са на основата на растително масло, но видът на растителното масло може да варира - например зехтин, палмово масло, кокосово масло или масло от жожоба.8 Някои кастилски сапуни имат други съставки, включително етерични масла и други аромати. Разгледайте внимателно списъците с съставките и не използвайте продукт, ако има съставки, към които сте чувствителни или алергични.

Помислете дали да проверите дали трета страна е тествала продукта, от който се интересувате. Това помага да се гарантира качеството и безопасността на продукта.

Защо не трябва да слагате сапун в микровълновата

Други фактори, които трябва да имате предвид при избора на кастилски сапун, включват:

Колко концентриран е сапунът и колко разреждане е необходимо преди употреба

Независимо дали сапунът е с аромат или без аромат

Цената на продукта и колко дълго очаквате да издържи

Дали е одобрен за употреба от вашия доставчик на здравни услуги, особено ако използвате по време на бременност или на дете

Независимо дали е подходящо за вашия тип кожа или всякакви кожни заболявания, които имате

Типът опаковка, използвана от производителя, и дали е екологична

Кастилският сапун е вид сапун, направен от растителни масла, като зехтин, кокосово масло или масло от жожоба. Обикновено е нежен към кожата и може да има антимикробни ползи. Това е привлекателен сапун за вегани или хора, които предпочитат да не използват животински продукти по екологични или етични причини.

Тъй като има малко публикувана информация за безопасността на кастилския сапун, най-добре е да говорите с вашия доставчик на здравни услуги, ако имате въпроси или притеснения относно използването на този тип сапун.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес