Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между чиа и киноа?

12 юни 2024, 13:11 часа
Реклама

Чиа и киноа са култури с доказани ползи за здравето и отлични хранителни свойства. За да можем информирано да изберем една от тях, важно е да сме запознати каква е разликата между чия и киноа и какви са ползите от консумацията на всяка.

Какво е киноа и какво чиа? Каква е разликата между чиа и киноа?

1.       Разлика в състава

Културата киноа, популярна с отличните си хранителни свойства, е богата на протеини и девет незаменими аминокиселини, докато чиа съдържа основно фибри и е популярна с високото си съдържание на омега-3 мастни киселини. Приликата е, че не съдържат глутен и са от ключово значение за здравето.

Причинява ли странични ефекти яденето на твърде много семена от чиа

2.       Разлика в ползите от консумацията

Семената и от киноа, и от чиа осигуряват лечебни свойства благодарение на биоактивни съединения, които помагат в борбата с различни хронични заболявания като диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и метаболитни заболявания, рак. Естествено и двата вида семена имат и своите специфични само за тях показания за прием и консумация, които са в основата на разликата между чиа и киноа.

Ползите от консумацията на симена от чиа са свързани с:

-          Помага за поддържане на кръвното налягане в нормални граници.

-          Редуцира нивата на лошия холестерол  в кръвта и така подпомага функционирането и съхраняване на здравето на сърцето и съдовете.

-          Уместна е консумацията от диабетици, тъй като съдейства за контрол на заболяването им.

-          Може да допринесе за намаляване на теглото и борба със затлъстяването и свързаните с него заболявания, тъй като семената са богати на фибри, увеличават усещането за ситост и така намаляват нуждата от храна и консумираните количества, съответно – погълнатите калории, а от тук и килограмите.

Консумацията на достатъчно количество фибри редуцира и риска от коронарна болест на сърцето, диабет тип 2 и някои онкологични заболявания. Фибрите допринасят и за увеличаване на нивата на добрия холестерол в кръвта, който се грижи за нормалното функциониране и здравето на сърцето, както и редуцират нивата на триглицеридите.

Как се приготвя чиа с кисело мляко така, че да е най-полезно за нас?

-          Подпомага храносмилателната система.

-          Има благоприятно действие за страдащите от депресия, тъй като намалява тревожността.

-          Богати са на антиоксиданти, които защитават тялото от действието на свободните радикали, които го увреждат.

Ползите от консумацията на семена от киноа са свързани с:

-          Консумацията на киноа е свързана с редуциране на нивата на холестерола и кръвната захар, като по този начин се редуцира риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания.

-          Може да допринесе за контрол на теглото и отслабване, тъй като създава усещане за ситост и по този начин се ограничават порциите консумирана храна по естествен път.

-          Богата е на желязо и магнезий, които се грижат за нервната система и превенцията срещу анемия.

-          Щедър източник на антиоксиданти, предпазващ тъканите и органите от увреждащото действие на свободните радикали.

-          Киноа е пълноценен протеин, макар да е от растителен произход. Съдържа всички незаменими аминокиселини и ползите за здравето от консумацията на киноа са свързани и с тях.

3.       Разлика в произхода

Семената от чиа са познати на човечеството от повече от 5 000 години, като свидетелства за консумацията им откриваме още при маите и ацтеките, за които са били основна храна. Извлечени  са от растение, което е член на семейството на ментата, а родината е Централна Америка.

Семената от киноа са наричани златото на инките и произходът им е различен от този на семената от чиа, което обуславя и една от ключовите разлики между тях. Киноа не принадлежи на семейството, на което семената от чиа, а към семейство Лободови. Човечеството познава киноа по-късно от чиа – културата е на около 3000-4000 години и е култивирана за първи път в района на Андите на Еквадор, Боливия, Колумбия и Перу.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес