Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как йогата може да ви помогне да управлявате кръвната си захар

14 юли 2023, 08:15 часа
Реклама

В наши дни хората обръщат повече внимание на нивата на кръвната си захар и има защо.

Ако някога сте говорили свВашия лекар или сте чели статия за контрол на нивата на кръвната захар, вероятно сте чували, че упражненията играят важна роля. Един от най-добрите начини да направите това е да извадите постелката си за йога. Въпреки че всякакъв вид движение е полезно, изследванията показват, че практикуването на йога дори за няколко минути на ден може да помогне да поддържате нивата на кръвната си захар такива, каквито искате.

Защо искате да поддържате кръвната си захар под контрол

Кратък научен урок: Когато ядем, част от храната се разгражда до глюкоза, която след това се освобождава в кръвта ни. Когато нивата на кръвната захар се покачат, нашият панкреас освобождава инсулин, хормон, който позволява на клетките в тялото ни да използват тази захар за енергия.

Но ако тялото ви е постоянно претоварено с твърде много захар в кръвта, можете да развиете състояние, наречено инсулинова резистентност. В този случай вашите клетки спират да реагират на инсулин и в крайна сметка в кръвта ви остава твърде много захар. С течение на времето това може да доведе до множество здравословни проблеми като диабет, сърдечни заболявания, загуба на зрение, увреждане на нервите и бъбречни заболявания.

За щастие има начини да изпреварите проблемите с кръвната захар и диабета и един от най-добрите начини е чрез физическа активност.

Има солидни данни при хора с диабет, при които упражненията или физическата активност подобряват инсулиновата чувствителност и контрола на кръвната захар.

Как йога може да повлияе на кръвната ви захар

Йога е древна практика, произхождаща от индуизма в Индия. Йога „асани“ или пози обикновено са това, което бихте практикували в час по йога в местното студио или фитнес зала. Асаната е само една от осемте части на йога, която включва други като медитация (дхяна) и дишане (пранаяма).

Традиционно йога се използва като инструмент за насърчаване на единството между ума и тялото. Така че не е изненадващо, че много йога пози и практики са известни като особено полезни, когато става въпрос за управление на определени здравословни състояния.

Все повече изследвания показват, че йога може да има някои специфични ползи за управлението на кръвната захар и диабета. Едно проучване от 2014 г., включващо над 11 000 души, установи, че само три месеца интервенция в начина на живот, базирана на йога, е свързана с ремисия на предиабет и превенция на диабета.

Преглед на проучвания от 2018 г. установи, че практики като „поздрави към слънцето“ са свързани с понижаване на нивата на кръвната захар, вероятно защото подобряват способността на тялото ви да използва захарта за енергия чрез подобряване на мускулната сила, гъвкавост и издръжливост. Седнали пози и навеждания напред се свързват с по-добра функция на панкреаса. Изследователите заключават, че това вероятно е така, защото тези пози помагат за масажа на панкреаса и стимулират секрецията на инсулин.

6-те най-добри йога пози, които да правите, ако имате сколиоза

Ролята на стреса и настроението

Управлението на стреса е друг ключов фактор, когато става дума за управление на кръвната захар и диабета. Според преглед от 2018 г. психологическият стрес увеличава риска и тежестта на диабета чрез стимулиране на хипоталамо-хипофизно-надбъбречната ос, хормонален път в тялото, който регулира процеси като храносмилане, имунитет, настроение и сексуалност. Хроничното активиране на тази ос се свързва с лош контрол на кръвната захар и усложнения при хора с диабет, като диабетна невропатия.

Това е друга област, в която йога може да бъде полезна. Йога не е само физическо движение,  тя включва и дихателни упражнения, наречени пранаяма йога, медитация и практика на внимание. Доказано е, че тези практики стимулират нашата парасимпатикова нервна система (успокояваща нервна система), което ни помага да се справим с психологическия стрес. Прилагането на положително здравословно поведение, подобряването на социалната връзка, както и връзката със себе си, може да има широко разпространени ползи за здравето при хората с диабет.

Как да започнете

Както винаги, говорете с вашия лекар, преди да започнете нов план за упражнения, за да сте сигурни, че е безопасен за вас. Но докато сте наясно, страхотната новина е, че не е нужно да се потите на постелката си в продължение на един час, за да извлечете тези предимства. Прегледът от 2018 г. показа, че дори само 10 минути на ден йога практика може да има положителен ефект върху кръвната захар и нивата на стрес и дори да намали риска от диабет и свързаните с диабета усложнения, като хипертония и невропатия.

Как се живее в най-големия ашрам в Европа?

Можете да започнете с 10 минути на ден йога асани (пози) като поздрав към слънцето или да смесите любимите си седнали пози, навеждания напред или усукващи пози. Уверете се, че вървите със собствено темпо и променяйте всички пози, ако е необходимо. Или просто започнете с пранаяма (дихателни) упражнения като алтернативно дишане през ноздрите или пеене на мантра като „Аум“.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес