Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим с празничната депресия?

01 януари 2023, 18:15 часа

С какво свързвате Новата година? Забавление, подаръци и фойерверки? Някой традиционно я посреща в кръга на семейството и приятелите, други предпочитат шумни компании.

На новогодишните партита хората си разменят пожелания за щастие, късмет, радват се, смеят се. За тази очарователна атмосфера обичаме този празник!

Не всички обаче ще посрещнат 1 януари положително. Някой ще трябва да работи, нечии приятели и роднини ще са на други места. Дори едно сплотено семейство не винаги може да се събере.

Порасналите деца се разпръскват в младежки компании, а старите хора предпочитат тишината и обичайния график за сън пред шумен празник. В такива моменти хората, останали сами, се чувстват изоставени и забравени.

По тези необичайни симптоми можем да познаем депресията

Друга причина да изпаднете в униние са резултатите от годината. През декември всички обичаме да теглим черта, да се радваме на успехи, постижения и да очертаваме планове за бъдещето. Ами ако годината е била провал? Много преживени събития разстройват, предизвикват чувство на съжаление, загуба и поражение. В тази ситуация няма време за забавления и купони.

Какво да направите, ако ви обхванат униние и разочарование, мрачни и лоши мисли са превзели мислите ви?

Спасете се от празничната депресия!

Алгоритъмът на действията е прост и приятен

Тези симптоми са знак за скрита депресия!

Запишете постиженията си

Като начало преценете трезво какви положителни промени сте направили през последните 3-4 години. Посочете как са се променили вашите приходи, професионална компетентност. Не забравяйте да изброите всички хубави работи, които сте осъществили, научили и в които сте израснали. Трябва да има поне 50 точки!

Хвалете се

Вземете списък със личните си постижения и го прочетете. Почувствайте колко сте страхотни, че сте успели да управлявате и да постигнете толкова много. Радвайте се на всяка вещ и отново искрено се хвалете. Прави се така, за да почувствате и повярвате в успеха си!

Направете списък с малки желания

Със сигурност сте искали да хапнете торта сами, да отидете на кънки на лед или да направите снежна крепост с децата си. Избройте всичко, за което сте мечтали, но сте се отказали. Напишете всички приятни малки неща, които могат да ви донесат радост и удоволствие. Списъкът трябва да съдържа поне 50 позиции.

Депресия и нарушен сън: Каква е връзката?

Започнете да се глезите.

Всеки ден изпълнявайте по 1 желание от списъка. Искам още? Моля те! Но не можете да пропуснете дни без подарък за себе си.

Повярвайте ми, след няколко седмици такава ваканционна терапия ще почувствате как настроението ви се е подобрило, животът е искрял с ярки цветове и унинието е отстъпило. Може би още през дългите празници ще намерите нови приятели, хобита, ще посетите интересни места и събития. Депресията ще изчезне неусетно!

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес