Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да премахнете нитратите от КАРТОФИТЕ, ДОМАТИТЕ и КРАСТАВИЦИТЕ

28 април 2022, 11:53 часа

Колкото и да ни се иска да консумираме екологично чисти плодове и зеленчуци, в които не се съдържат никакви нитрати, не винаги успяваме. За жалост малцина имат привилегията да отглеждат тази храна в градините си. На останалите им се налага да я закупуват от магазина, където няма как да сме сигурни за качеството и произхода.

Ако обаче знаете няколко полезни техники, може да си гарантирате, че ще премахнете по-голямата част от вредните вещества.

Как да се отървем от нитратите и останалите вредни вещества, съдържащи се в зеленчуците?

Как да разпознаваме качествените плодове?

Ако обичате да похапвате картофи, но въпреки това сте наясно, че в тях се съдържат вредни вещества, може да пробвате следното. Разрежете зеленчука на две половини. Сложете разрязаните картофи в тенджера с вода и ги оставете да заврат. Когато това се случи, сменете водата и продължете с готвенето.

Запомнете, че когато става въпрос за нитратите в картофите, те се натрупват основно в тяхната сърцевина и под кората. Тази техника ще спомогне за унищожаването на по-голямата част от вредните съставки.

Когато купувате домати, избирайте такива, чиято люспа е по-тънка. Неравномерният цвят на домата е признак, че в него има нитрати и е препоръчително да не го купувате. Белите нишки, на които ставаме свидетели, когато разрежем домата, също подсказват, че в него има натрупани нитрати.

Ето как по семките на динята да разберем дали е претъпкана с нитрати

Краставиците, които купувате от пазара или магазините за плод и зеленчук, също са пълни с нитрати. Когато се приберете у дома, изрежете опашките им и ги накиснете за час в студена вода. Зеленчуците, чиито цвят е близък до този на тревата, са най-пощадени откъм вредни вещества. Колкото по-наситен е цветът им, толкова по-малко полезни са за организма ни.

Това са техниките, благодарение на които ще можете да консумирате картофи, домати и краставици с по-ниско съдържание на нитрати в тях. Опитайте и няма да съжалявате!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес