Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изберем подходящ паркет за нашия дом през 2024-та

13 май 2024, 17:14 часа

Дървеният паркет със сигурност е най-ценен и обичан: кой не би искал да го има в дома си? Разбира се, това е материал, който изисква известна поддръжка и понякога е по-скъп от други видове подови настилки, но атмосферата, която предлага, топлината и дизайнът са незаменими. Така че е логично да се запитаме: Как да изберем паркет, подходящ за нашия дом?

Нека разгледаме някои аспекти, които трябва да вземем предвид.

Какви предимства предлага дървеният паркет?

Първият аспект, който трябва да разгледаме, със сигурност е да знаем какви предимства можем да имаме, като използваме дърво в сравнение с плочки или други настилки.

Паркетът е вид подова настилка, която е топла на допир, действа като отличен топло- и звукоизолатор и може да се полага по различни начини.

Например, паркетът може да бъде положен по „плаващ“ начин с подложен слой от специален изолационен материал или залепен, което е по-класическият начин, използван и за масивна дървесина.

Благодарение на тези особености е възможно да се ходи бос в къщата, без усещане за студ, което е обичайно при другите настилки.

Разбира се, дори и при дървените подове трябва да се вземат предвид някои детайли и предпазни мерки.

На какво да обърнем внимание?

Професионално положената дървена настилка е от съществено значение, за да бъде дълготрайна и да не създава проблеми. Например, ако полагаме паркет по „плаващ“ начин, трябва да се уверим, че използваме подходяща подложка с подходяща дебелина, която се определя от влажността на пода и състоянието на замазката.

Независимо дали го полагаме плаващо или лепено, добре е да се уверим, че оставяме необходимия „въздух“ отстрани/в границите на пода, тъй като паркетът има склонност да се движи с времето, разширява се и ако не оставим подходящо пространство отстрани (1,3-1,5 см в зависимост от перваза), дървото може да се счупи или да набъбне.

Друго нещо, което трябва да се има предвид, е влажността: дървото страда много от водата, затова трябва да внимаваме да не го мокрим прекалено, така че почистването му ще изисква нужното внимание и грижа.

Ако имаме подово отопление, е препоръчително да го включим за седмица/десет дни преди полагането, за да може замазката да се утаи и да изсъхне, така че паркетът да бъде положен оптимално.

Друго нещо, на което трябва да се обърне внимание, е да се боядисат стените ПРЕДИ полагането, за да може да се почисти подът и да се избегнат евентуални повреди по време на боядисването.

Сега нека видим какви аспекти трябва да вземем предвид, когато избираме най-подходящия паркет за нашия дом.

Избор на паркет: какво да съобразим?

Домът е хомогенна среда както по отношение на стила, така и по отношение на материалите, ето защо при избора на паркет трябва да вземем предвид какъв тип други подови настилки имаме в дома си, тяхната дебелина и използвания цвят. Например ако в антрето имаме плочки с дебелина 10 мм, ще искаме да изберем същата дебелина за паркета, който ще стои в съседите помещения.

Освен това какъв тип стая бихме покрили с паркет? Ако това е спалнята е препоръчително да поставим малък или среден паркет, докато ако ще го поставяме например в дневна или голямо помещение, е препоръчително да използваме по-големи и дълги дъски. Не забравяйте, че малките дъски трябва да бъдат залепени, докато по-дългите дъски обикновено трябва да бъдат положени плаващо с клики или плаващо с винил отстрани, всичко зависи от вида на материала, който избирате.

Видове дървесина.

Дървесината предлага много голям избор от налични нюанси и цветове: най-популярният и широко използван е дъбът, който между другото е и „най-твърд“ в сравнение с другите видове дървесина.

Кленът, орехът, букът и черешата също са красив избор, но в тези случаи трябва да се вземе предвид и икономическият аспект, тъй като паркетът от орех или череша обикновено е с по-високи от средните цени. Избирайки ги обаче, в никакъв случай няма да останете разочаровани!

Кой е най-подходящият цвят за паркет?

Въпросът за цвета е много субективен и личен, затова ви препоръчваме да изберете цвят, който да съответства и на останалата част от къщата, като имате предвид, че тъмните цветове могат да отнемат „светлината“ на помещението.p

Заключителни съображения

Паркетът със сигурност е изгоден в много отношения, въпреки че, както видяхме, изисква  малко повече грижи както по време на монтажа, така и при поддръжката му с течение на времето.

Нека обобщим на какво да обърнем внимание и какви са неговите предимства:

Техника на полагане - за какво да внимаваме при полагането на паркет?

- Да се следи за запазване на „въздуха“ в краищата на пода, за да се даде възможност на паркета да се движи.

- Изберете правилния изолационен материал за плаващия паркет, разчитайте на професионалисти, които да изследват замазката, съдържанието на влага и т.н.

Предпазни мерки преди монтажа- какви предпазни мерки трябва да се вземат преди полагането на паркет?

-  Боядисване преди полагане.

- Ако имате подово отопление, включете отоплението за 7/10 дни преди полагането.

- Изберете дебелината на паркета според съществуващите други настилки в къщата.

Поддръжка на паркет -Коя е най-устойчивата дървесина?

Някои видове дървесина са „по-твърди“ и по-устойчиви от други, като дъбът е най-устойчив в това отношение.

Какви грижи трябва да се полагат след полагане на паркет?

Обръщайте внимание на влажността, почиствайте го редовно със специални продукти, поддържайте постоянна температура в помещенията, в които се полага паркетът, като идеалната температура е между 18 и 22°, както и използвайте изсушители (когато е необходимо), за да намалите нивото на влажност (40-60%).

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес