Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яжте този плод той чисти лимфата безотказно!

19 юли 2024, 17:01 часа

Динята е добър източник на антиоксиданти и хранителни вещества. В допълнение към подпомагането на хидратацията, той може също да насърчи много аспекти на здравето, включително здравето на сърцето, и да предотврати определени здравословни състояния.

Динята е вековен плод, който е сочен и сладък и мнозина я смятат за перфектно лакомство за утоляване на жаждата през летните жеги.

С яркочервена плът и малки семки, вградени навсякъде, динята е пълна с множество хранителни вещества и антиоксиданти, включително витамини А и С.

Ето някои от най-добрите ползи за здравето от динята.

Помага ви да останете хидратирани

Поддържането на хидратация е важно за правилното функциониране на тялото ви.

Регулирането на телесната температура, нормалната функция на органите, доставката на хранителни вещества до клетките и бдителността са само част от телесните процеси, които разчитат на адекватна хидратация.

Яденето на храни с високо съдържание на вода може да помогне на тялото ви да осигури водата, от която се нуждае, за да функционира правилно. Тъй като динята е предимно вода, тя може да служи като добър избор за ежедневен прием на вода.

Това съдържание на вода също означава, че този пъпеш има ниска калорична плътност - с други думи, много малко калории за общото му тегло. Яденето на храни с ниска калорична плътност като диня може да помогне на при управление на теглото, като ви поддържа чувството за ситост за по-дълго време.

Пълен с хранителни вещества и полезни растителни съединения

Динята съдържа различни хранителни вещества, включително калий, магнезий и витамини А и С. Освен това е с относително ниско съдържание на калории.

Ето хранителните вещества в 1 чаша (152 грама) сурова, нарязана на кубчета диня:

Калории: 46

Въглехидрати: 11,5 грама

Фибри: 0,6 грама

Захар: 9,4 грама

Протеин: 0,9 грама

Мазнини: 0,2 грама

Витамин А: 5% от дневната стойност (DV)

Витамин C: 14% от DV

Калий: 4% от DV

Магнезий: 4% от DV

Динята също е богат източник на цитрулин, аминокиселина, която може да подобри изпълнението на упражненията.

Освен това може да се похвали с антиоксиданти, включително витамин С, каротеноиди, ликопен и кукурбитацин Е, всички от които са полезни за вашето здраве в динята, както и в други хранителни източници.

Тези съединения помагат в борбата със свободните радикали, които са нестабилни молекули, които могат да увредят вашите клетки, ако се натрупат в тялото ви. С течение на времето това увреждане може да доведе до състояния като диабет, сърдечни заболявания и рак.

Може да има противоракови ефекти

Няколко растителни съединения, открити в динята, включително ликопен и кукурбитацин Е, може да имат възможни противоракови ефекти.

Въпреки че резултатите от проучването са смесени, приемът на ликопен може да бъде свързан с по-нисък риск от някои видове рак, като рак на простатата и колоректален рак.

Смята се, че ликопенът действа чрез понижаване на кръвните нива на инсулиноподобен растежен фактор (IGF), хормон, който насърчава деленето на клетките. По-специално, ракът се образува, когато клетъчното делене стане неконтролируемо.

Освен това, кукурбитацин Е може да инхибира растежа на тумора, като насърчава процеса на унищожаване и премахване на раковите клетки в тялото ви.

Все пак са необходими по-нататъшни човешки изследвания.

Може да подобри здравето на сърцето

Няколко хранителни вещества в динята могат да поддържат здравето на сърцето.

Сърдечните заболявания са водеща причина за смърт в световен мащаб. Факторите, свързани с начина на живот, включително храните, които ядете, могат да намалят риска от сърдечен удар и инсулт чрез намаляване на кръвното ви налягане и нивата на холестерола.

Изследванията показват, че ликопенът може да помогне за понижаване на холестерола и кръвното налягане, които са ключови за здравето на сърдечно-съдовата система.

Динята също съдържа цитрулин, аминокиселина, която може да повиши нивата на азотен оксид в тялото ви и да помогне на кръвоносните ви съдове да се разширят, за да понижи кръвното налягане.

Други витамини и минерали в динята включват магнезий, калий и витамини А, В6 и С – всички те са здрави и могат да помогнат на сърцето и цялостното здраве.

Как да различавате различните сортове диня, за да избирате винаги узряла и сладка

Може да намали възпалението и оксидативния стрес

Възпалението е ключов двигател на много хронични заболявания.

Комбинацията от антиоксиданти, ликопен и витамин С в динята може да помогне за намаляване на възпалението и оксидативното увреждане.

Това проучване върху животни отбелязва, че динята на прах, давана на плъхове като допълнение към нездравословна диета, развива по-малко оксидативен стрес и по-ниски нива на възпалителния маркер С-реактивен протеин в сравнение с тези в контролната група.

Като антиоксидант ликопенът може също да забави появата и прогресията на болестта на Алцхаймер. Но са необходими повече изследвания по тази тема.

Ползи за костите и ставите

Донякъде свързана с ефектите върху възпалението в тялото ви, динята може също така да е от полза за здравето на вашите кости и стави.

Плодът съдържа естествен пигмент, наречен бета-криптоксантин, който може да предпази ставите ви от възпаление. Въпреки че е ограничено, изследванията дори показват, че с течение на времето по-малко възпаление може да ви помогне да се предпазите от развитие на състояния като остеопороза или ревматоиден артрит.

Необходими са още изследвания.

Може да помогне за предотвратяване на дегенерация на макулата

Съединението на динята ликопен може да има ползи за вашите очи.

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата (AMD) е често срещан очен проблем, който може да причини слепота при възрастни хора.

Ролята на ликопена като антиоксидант и противовъзпалително съединение може да помогне за предотвратяване и инхибиране на AMD, въпреки че изследванията са ограничени. Това проучване, третирало очните клетки с ликопен, установи, че той намалява способността на възпалителните маркери да увреждат клетките.

Имайте предвид, че са необходими повече изследвания.

Може да облекчи мускулната болка

Цитрулинът, аминокиселина, открита в динята, може да има предимства, които включват подобряване на изпълнението на упражненията и намаляване на мускулната болка.

Един преглед установи, че редовният прием на цитрулин в продължение на най-малко 7 дни подобрява аеробните резултати чрез увеличаване на производството на азотен оксид от тялото, което помага за разширяване на кръвоносните съдове, така че сърцето ви не трябва да работи толкова усилено, за да изпомпва кръв през тялото ви.

Нещо повече, някои доказателства сочат, че самата диня - не само цитрулин - може да помогне на тялото ви след тренировка.

Може да подпомогне здравето на кожата

Витамините А и С, които се съдържат в динята, са важни за здравето на кожата.

Витамин С – когато се яде или се прилага локално – помага на тялото ви да произвежда колаген, протеин, който поддържа кожата ви еластична и косата ви силна.

По-високият прием на витамин С от храна или добавки може да намали шансовете ви за развитие на бръчки и суха кожа.

Витамин А също е важен за здравата кожа, тъй като помага за създаването и възстановяването на кожните клетки.

Имайте предвид, че са необходими допълнителни проучвания специално за динята.

Може ли да се яде диня и пъпеш при диабет?

Подпомагане на храносмилането

Динята съдържа много вода и малко количество фибри, като и двете са необходими за здравословното храносмилане.

Фибрите помагат да поддържат червата ви редовни, докато водата по-ефективно премества отпадъците през храносмилателния ви тракт.

Динята е вкусен, утоляващ жаждата плод, на който много хора се наслаждават в разгара на лятото.

Има много високо съдържание на вода и осигурява хранителни вещества като ликопен, цитрулин и витамини А и С.

Проучванията показват, че този сладък червен пъпеш може дори да подобри здравето на сърцето, да намали мускулната болка и да намали възпалението, въпреки че са необходими повече изследвания.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес