Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яжте жълти храни за добро здраве

24 август 2022, 14:44 часа

Здравословната храна не е само зелени шотове и сурова храна. Вижте тези креативни препоръки за рецепти, за да подобрите здравето си с растителни храни.

  • Царевичен джинджифил
  • Картофи (Юкон)
  • Бел пипер (жълт)
  • Лук (жълт)
  • Тиква (жълъд, орех, лято, зима)

Ще се радвате да научите, че пуканките могат да съдържат по-високи нива на полифеноли от сладката царевица. Идеален за лека закуска, когато го правите у дома. Толкова е лесно, че ще се срамувате, че никога преди не сте го правили с тази рецепта за пуканки на котлон със здравословни мазнини като зехтин или кокосово масло.

Ако искате да добавите повече джинджифил към живота си, стоплете дните си с традиционен тамилски чай от джинджифил, с листа от черен чай (източник на полифеноли) и кардамон, мощна подправка с прекрасни ароматни свойства. Можете дори да го сервирате с мляко!

Що се отнася до картофите, ще ви е трудно да намерите златни растения Yukon в Обединеното кралство и Европа. Но не позволявайте това да ви спира, вместо това можете да използвате тези местни сортове картофи с жълта обвивка: Elfe, Desiree и Russet. За да се насладите на пребиотичните предимства на техните устойчиви нишестета за вашите чревни микроби, не забравяйте да охладите картофите си, след като ги сготвите.

Ето какво правят фермерите, за да не изхвърлят развалени плодове

Възползвайте се от предимствата на червените, жълтите и оранжевите чушки с тази традиционна италианска рецепта за пепероната. Това е освежаващо лятно ястие, което също съдържа червени домати, жълт лук и чесън. Изчакайте слънчев ден и сервирайте охладени като гарнитура или с хрупкава питка с квас.

Ако сте отегчени от тиква, впечатлете масата с тази рецепта за пълнена тиква с киноа, гъби, зеле и орехи, за да задоволите устата и стомашните си микроби.

Жълти плодове и идеи за рецепти

Направете жълтите плодове вълнуващи с тези креативни и здравословни рецепти за допълнителни фибри, фитонутриенти и вкус всеки ден.

  • Ябълки 
  • Азиатски круши
  • Банани
  • Лимони
  • Ананас
  • Звезден плод

Опитайте да приготвите класически печени ябълки (без добавена захар) с накиснати стафиди и орехи въз основа на тази проста източноевропейска рецепта.

Много от вас вероятно никога не са опитвали азиатска круша, не се притеснявайте - те са точно като ябълките. Опитайте ги сурови - ще бъдете изумени от освежаващата хрупкавост и мекия сладък вкус. Можете също така да ги направите в корейска марината за ребра за барбекю за нещо по-екзотично.

Кои са идеалните комбинации от плодове?

Ако сте отегчени от банани, направете ги на малки хапки и ги вземете на работа за почивката си за чай. Съдържат кокосово брашно, фурми и черен шоколад. Само не забравяйте да изберете висококачествен чипс от тъмен шоколад за още повече полифенолни качества.

Лимоните придават страхотен вкус на солени ястия и салати. Така че вместо да купувате дресинг за салата от магазина, опитайте този наистина прост домашен лимонов винегрет, направен от съставки, които определено имате в кухнята си.

Когато става въпрос за ананас, опитайте това замразено сорбе от ананас с блендер с висока мощност. Това е перфектен десерт или лека закуска и е направен от замразени ананаси, за да ви спести работата по приготвянето на този плод сами.

Starfruit са плодове във формата на звезда, които са изцяло годни за консумация (също хубаво, че биха били кошмар за обелване). Опитайте тази освежаваща напитка от ананас и звезден плод с ананас, лимонов сок и газирана вода, за да утолите жаждата си и да получите удар от мехурчета без добавена захар.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес