Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изследователи: 5 незабележими навика, които ускоряват стареенето

04 март 2023, 11:50 часа

Стареенето на организма е неудържим процес, но ние постоянно търсим начини да го забавим и да запазим младостта си за по-дълго. Тялото старее всеки ден, но също така всеки ден ние самите допринасяме за повече бръчки или за по-слабото си състояние. За това са виновни не само лошото хранене и липсата на физически упражнения, но и други навици, които ни карат да се приближаваме към старостта още по-бързо.

Кога започваме да остаряваме?

За определяне на началото на стареенето няма възрастова граница, а биологичната възраст се определя от физическото, умственото, емоционалното и когнитивното състояние. Не е задължително бръчките по лицето да предвещават внезапно остаряване, тъй като всеки орган старее по различно време и с различна скорост.
Съществуват навици, които водят до по-бързо остаряване на организма, което от своя страна се отразява на общото благосъстояние и физическа форма.

Излагане на синя светлина

Синята светлина се излъчва от екраните на телевизорите, лаптопите или мобилните телефони, така че всеки човек е изложен на нея всеки ден. Доказано е, че част от синьо-виолетовата радиация може да допринесе за увреждане на очите, като засегне макулата, както и да повлияе неблагоприятно на дневния ритъм на деня.
Това обаче не е всичко, тъй като скорошни проучвания доказаха, че синята светлина има разрушителен ефект върху нервните клетки, което от своя страна води до по-бързо стареене. 

Лекар: Яжте всеки ден поне един от тези плодове, за да забавите стареенето

Чувство на самота 

Човешките взаимоотношения играят изключително важна роля за психическото, но и за физическото здраве на човека. Проучване доказва, че хората, които живеят сами и с чувство за нещастие, остаряват по-бързо. Чувството за самота е отговорно за стареенето, което повишава биологичната възраст много по-бързо от пушенето на цигари.
Доброто психическо състояние, поддържането на добри взаимоотношения с други хора и социалната активност могат да допринесат значително за забавяне на процеса на стареене.

Липса на устна хигиена и кариеси

Въпреки че изглежда малко вероятно, именно липсата на устна хигиена може да допринесе за преждевременното стареене. Зъбното стареене, т.е. промяната в зъбите, дължаща се на възрастта или на хигиената, влияе пряко върху външния вид на цялото лице, но е отговорно и за задълбочаването на бръчките, особено когато в зъбите се появят кариеси. 
Когато зъбите започнат да липсват, кожата губи естественото си скеле и лицето изглежда вдлъбнато и отпуснато.
Възпалителните процеси, които могат да настъпят в устата в резултат на липсата на хигиена, също са опасни за здравето, както и за състоянието на целия организъм. 
Бактериите от болните зъби навлизат в кръвообращението и ускоряват образуването на атеросклеротична плака. Това увеличава риска от инфаркт на миокарда или инсулт дори в млада възраст.

Лекар разкри каква е причината за преждевременно стареене

Прекомерно излагане на слънце

Прекомерното излагане на слънце оказва отрицателно въздействие върху човешкия организъм. Ултравиолетовата радиация уврежда еластина и колагена в кожата, които са отговорни за поддържането на кожата в добро състояние. Без колаген и еластин кожата става склонна към образуване на бръчки и не е достатъчно овлажнена и подхранена. 
Честото излагане на кожата на слънце води до появата на все повече свободни радикали, които не само ускоряват стареенето, но и са отговорни за увреждането на генетичния материал. Аномалиите на ниво ДНК предизвикват мутации в кожните клетки, които впоследствие могат да доведат до рак под формата на меланом.

Твърде много сол, твърде малко мазнини

Прекомерният прием на сол в ежедневната диета допринася за по-бързото стареене. Солта се съдържа в много от преработените храни, които консумираме всеки ден, а допълнителната ѝ употреба при готвене значително ускорява неблагоприятните процеси в организма.

Това, което може допълнително да навреди на организма и да ускори стареенето, е прекомерното ограничаване на мазнините в диетата. За да останем по-дълго млади, трябва редовно да консумираме омега-3 мастни киселини, тъй като те подхранват кожата, укрепват кръвоносните съдове и също така предпазват очите от глаукома. Затова в диетата ви не трябва да липсват риба, здравословни масла, ядки и семена.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес