Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изчистете лимфната си система с този невероятно вкусен летен плод

22 юли 2024, 14:52 часа

Динята е добър източник на антиоксиданти и хранителни вещества. В допълнение към подпомагането на хидратацията, той може също да насърчи много аспекти на здравето, включително здравето на сърцето, и да предотврати определени здравословни състояния.

Динята е вековен плод, който е сочен и сладък и мнозина я смятат за перфектно лакомство за утоляване на жаждата през летните жеги.

С яркочервена плът и малки семки, вградени навсякъде, динята е пълна с множество хранителни вещества и антиоксиданти, включително витамини А и С.

Ето някои от най-добрите ползи за здравето от динята.

Помага ви да останете хидратирани

Поддържането на хидратация е важно за правилното функциониране на тялото ви.

Регулирането на телесната температура, нормалната функция на органите, доставката на хранителни вещества до клетките и бдителността са само част от телесните процеси, които разчитат на адекватна хидратация.

Яденето на храни с високо съдържание на вода може да помогне на тялото ви да осигури водата, от която се нуждае, за да функционира правилно. Тъй като динята е предимно вода, тя може да служи като добър избор за ежедневен прием на вода.

Това съдържание на вода също означава, че този пъпеш има ниска калорична плътност - с други думи, много малко калории за общото му тегло. Яденето на храни с ниска калорична плътност като диня може да помогне  при управление на теглото, като ви поддържа чувството за ситост за по-дълго време.

Пълен с хранителни вещества и полезни растителни съединения

Динята съдържа различни хранителни вещества, включително калий, магнезий и витамини А и С. Освен това е с относително ниско съдържание на калории.

Ето хранителните вещества в 1 чаша (152 грама) сурова, нарязана на кубчета диня:

  • Калории: 46
  • Въглехидрати: 11,5 грама
  • Фибри: 0,6 грама
  • Захар: 9,4 грама
  • Протеин: 0,9 грама
  • Мазнини: 0,2 грама
  • Витамин А: 5% от дневната стойност (DV)
  • Витамин C: 14% от DV
  • Калий: 4% от DV
  • Магнезий: 4% от DV

Динята също е богат източник на цитрулин, аминокиселина, която може да подобри изпълнението на упражненията.

Освен това може да се похвали с антиоксиданти, включително витамин С, каротеноиди, ликопен и кукурбитацин Е, всички от които са полезни за вашето здраве в динята, както и в други хранителни източници.

Тези съединения помагат в борбата със свободните радикали, които са нестабилни молекули, които могат да увредят вашите клетки, ако се натрупат в тялото ви. С течение на времето това увреждане може да доведе до състояния като диабет, сърдечни заболявания и рак.

Може да има противоракови ефекти

Няколко растителни съединения, открити в динята, включително ликопен и кукурбитацин Е, може да имат възможни противоракови ефекти.

Докато резултатите от проучването са смесени, приемът на ликопен може да бъде свързан с по-нисък риск от някои видове рак, като рак на простатата и колоректален рак.

Смята се, че ликопенът действа чрез понижаване на кръвните нива на инсулиноподобен растежен фактор (IGF), хормон, който насърчава деленето на клетките. По-специално, ракът се образува, когато клетъчното делене стане неконтролируемо.

Освен това, кукурбитацин Е може да инхибира растежа на тумора, като насърчава процеса на унищожаване и премахване на раковите клетки в тялото ви.

Все пак са необходими допълнителни човешки изследвания.

Може да подобри здравето на сърцето

Няколко хранителни вещества в динята могат да поддържат здравето на сърцето.

Сърдечните заболявания са водеща причина за смърт в световен мащаб. Факторите, свързани с начина на живот, включително храните, които ядете, могат да намалят риска от сърдечен удар и инсулт чрез намаляване на кръвното ви налягане и нивата на холестерола.

Изследванията показват, че ликопенът може да помогне за понижаване на холестерола и кръвното налягане, които са ключови за здравето на сърдечно-съдовата система.

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете диня всеки ден

Динята също съдържа цитрулин, аминокиселина, която може да повиши нивата на азотен оксид в тялото ви и да помогне на кръвоносните ви съдове да се разширят, за да понижи кръвното налягане.

Други витамини и минерали в динята включват магнезий, калий и витамини А, В6 и С – всички те са здрави и могат да помогнат на сърцето и цялостното ви здраве.

Може да намали възпалението и оксидативния стрес

Възпалението е ключов двигател на много хронични заболявания.

Комбинацията от антиоксиданти, ликопен и витамин С в динята може да помогне за намаляване на възпалението и оксидативното увреждане.

Това проучване върху животни отбелязва, че динята на прах, давана на плъхове като допълнение към нездравословна диета, развива по-малко оксидативен стрес и по-ниски нива на възпалителния маркер С-реактивен протеин в сравнение с тези в контролната група.

Освен това, 8-седмично проучване дава на 31 души със затлъстяване и високи възпалителни маркери 500 mg витамин С два пъти дневно. Те показват значително намаляване на възпалителните маркери в сравнение с контролната група.

Като антиоксидант ликопенът може също да забави появата и прогресията на болестта на Алцхаймер. Но са необходими повече изследвания по тази тема.

Сърцевината на динята: Защо е по-сладка и по-ароматна

Динята е вкусен, утоляващ жаждата плод, на който много хора се наслаждават в разгара на лятото.

Има много високо съдържание на вода и осигурява хранителни вещества като ликопен, цитрулин и витамини А и С.

Проучванията показват, че този сладък червен пъпеш може дори да подобри здравето на сърцето, да намали мускулната болка и да намали възпалението, въпреки че са необходими повече изследвания.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес