Хитри начини за почистване на упорити петна от килима

5626
Хитри начини за почистване на упорити петна от килима
Снимка: iStock/Guliver

Най-уютната домашна настилка определено е килимът, който прави нашият дом топъл и приветлив, можем да ходим боси по него, да седнем отгоре и да погледаме телевизия или изиграем някоя семейна игра. Ако се случи да разлеем някаква течност върху килима, това определено е много неприятно.

Често се оставят упорити и трайни петна след такова нещо. Трябва да се разясни, че не бива да се търкат петната по килима, защото така мръсотията ще навлезе още по-дъблоко в тъканта и ще стане по-зле. Нека в тази статия ви дадем някои идеи за хитри начини на почистване на упорити петна от килима.

Петна от червено вино

То винаги се премахва доста трудно, както от килими, така и от дрехи, а ако петното се остави да засъхне, това става почти невъзможно. Ако килимът се изтърка, то петното ще избледнее и цвета ще се разнесе още повече. За по-лесното му премахване може да изсипете чаиа бяло вино, което да неутрализира петното, стига то да е прясно. Може да навлажните памучна кърпа със студена вода и да попиете петното, след което да го покриете с обилно количество сол. Оставете го са изсъхне и после отгоре минете с прахосмукачка.

Мазни петна

Ако мазна храна е паднала върху килима ви и е оставила петно, солта отново ще помогне и при този вариант, както и содата бикарбонат или царевичното нишесте. Тези продукти могат да изсмучат мазнината и да изсушат замърсената тъкан. Но не бива да търкате петното, а просто да го оставите за известно време, след което да изсмучете содата или солта с прахосмукачката.

Петна от сок на плодове

Начинът по който може успешно да се справите с петна от плодове, което са лепкави, след као засъхнат, е чрез обработването им с крем за бръснене. Може нежно да го разтриете върху петното, след което да избършете с мокра кърпа.

Петна от кафе

Чаят и кафето също са продукти, които остават силни петна и могат да съсипят цвета на килима ви. За успешното им премахване от неговата повърхност може да смесите малко вода с бял оцет. Оставете петното да се напои добре и да попие, за да може остатъкът от петното да се абсорбира. Накрая може да попиете с хартия отгоре.

Петна от кал

Калта не бива да се чисти, когато е още прясна и мокра. Трябва да се изчака да засъхне напълно, след което с прахосмукачката може да се изсмуче. После килимът се изтупва добре. Но ако след това остане някакво петно, може да го напоите с газирана вода и да попиете с чиста и суха кърпа, до пълното му изчезване.

Петна от урина

Ако си имате домашен любимец или малко дете у дома, често се случва да оставят петна от урина върху килима и различни повърхности. Те най-лесно се почистват чрез обикновен перилен препарат, който може да разтворите в топла вода и да нанесете от него с памучна кърпа. После разтривате добре петното и изплаквате с хладка вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 юни /валутен калкулатор/

Диабет и сърдечно-съдови заболявания: До какво води дефицитът на магнезий

Лекар: Хълцането може да е симптом на сериозно заболяване

Тест за седене и изправяне разкрива здравето на сърцето ви: Лекарите твърдят, че разкрива колко дълго ще живеете

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 юни /валутен калкулатор/

Могат ли хората с диабет да консумират диня?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 юни /валутен калкулатор/

Яжте ги без угризения: Тези ядки контролират кръвната захар

Този проблем с косата е симптом на цирозата

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 юни /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com