Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голяма разлика: Кога е полезно да ядете зелени и кога зрели банани

05 август 2024, 18:20 часа

Мнозина се чудят дали има разлика между бананите със зелена кора и тези с жълти петна. Учените казват, че има, и то голяма.

Вижте още: Не изхвърляйте тази част от царевицата: Изключително лековита е при диабет

Диетологът Рианън Ламбърт казва, че бананите са отличен източник на калий и хранителни вещества, но има различни ползи от тях в зависимост от това на какъв етап ги консумирате, тоест каква е кората им в този момент.

Ако имате диабет, препоръчително е да ядете тези с по-зелена кора, тъй като тези банани имат много по-малко захар. В зрелите банани нишестето се превръща в захари с течение на времето.

Леко узрелите банани, от друга страна, са по-добри за хора с храносмилателни проблеми. Зелените банани имат повече нишесте, наречено устойчиво нишесте, което хората не могат да усвоят. Може да бъде много полезно за стомаха ви, защото храни добрите бактерии в червата ви.

Когато бананът стане почти напълно кафяв, почти цялото нишесте се превръща в захар, а хлорофилът приема различна форма. Следователно броят на антиоксидантите се увеличава в зрелите банани. Целите кафяви банани са отличен източник на антиоксиданти.

Вижте още: Симптом на рак, който се появява през нощта! Ако забележите това, незабавно се обадете на лекар

Всички диетолози са единодушни в едно – можете да ядете всички банани, защото тялото ви винаги ще извлече най-доброто от тях и това, от което най-много се нуждае. Съдържанието на хранителни вещества не се променя независимо от цвета на кората. Единственото нещо, което се променя, е вкусът и начинът, по който тялото ни обработва захарта. Ако нямате диабет тип 2, няма значение какъв банан ядете.

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес