Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какво ще се случи, когато глътнете дъвка

14 юли 2023, 15:17 часа

Какво се случва, когато глътнете дъвка

За начало стомашно-чревният лекар отбелязва, че дъвката е в различна категория от повечето храни и дори бонбони. Дъвката е много специфична смес от елементи, които са предназначени да я направят несмилаема. Нейните съставки са причината, поради която можете да я дъвчете с часове, но тя остава непокътната.Помислете за това: ако не се разгражда лесно в устата ви след многократно дъвчене и излагане на храносмилателни ензими, като амилаза, тогава няма да се разгради напълно и в останалата част от храносмилателната ви система. Така че да, дъвката не е съвместима с храносмилателната система.

Всекидневното дъвчене на дъвка може да ви доведе сериозни беди - ето какви!

Усвоява ли се някога напълно погълнатата дъвка

Припомняйки слуховете от детството, че дъвката остава в тялото ни седем години след поглъщането й, това е по-скоро мит, отколкото каквото и да било друго, с едно предупреждение.

Нашите храносмилателни ензими могат лесно да разграждат всички компоненти на дъвката, с изключение на самата дъвка Основата на дъвката се състои от неразтворима дъвка – смоли, овлажнители, еластомери, емулгатори, пълнители, восъци, антиоксиданти и омекотители, подсладители и овкусители. Всъщност основата на дъвка е точно това, което я прави лепкава и разтеглива.

Но само защото не можем да смиламе дъвката напълно, не означава, че тя ще остане в системите ни завинаги. Можем да оприличим основата на дъвка с други продукти, които поглъщаме рутинно и които не можем да разградим – като неразтворими фибри, семки от диня и зърна от пуканки. Те не са смилаеми, но все пак следват пътя на храносмилателната система и излизат от телата ни.

Дъвка - чудодейно лекарство срещу косопад

Колко „лошо“ е да поглъщате дъвка

Въпреки че поглъщането на дъвка не е най-доброто нещо на света, ако го направите случайно, е малко вероятно да причини храносмилателен дистрес или някакво осезаемо увреждане. Някои хора съобщават за незабавна болка в стомаха след поглъщане на дъвка, но дали това е просто психологическа реакция или реален физиологичен ефект не е напълно известно.

Имайки това предвид, изпитването на неблагоприятни ефекти след поглъщане на дъвка е по-вероятно, ако погълнете голямо количество от нея. Твърде много дъвка, погълната наведнъж, може да се слепи, за да образува по-голяма бучка, известна също като безоар, която е твърде голяма, за да се движи нормално през храносмилателния тракт и потенциално може да причини запушване.

Особено децата изискват повече внимание в това отношение. Тъй като диаметърът на тънките черва при дете е по-малък, рискът от запушване се увеличава. Накратко, най-добре изплюйте дъвката си, след като загуби вкуса си или сте приключили с дъвченето й, но не си струва да се напрягате, ако я погълнете по погрешка.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес