Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какво причиняват аспержите на тялото ни

12 април 2024, 16:21 часа

Може би сте забелязали, че след като ядете аспержи, урината ви има малко неприятна миризма.

Това обикновено се случва поради метаболизма на аспержовата киселина и концепцията се нарича аспержи.

Въпреки това, този конкретен страничен ефект от яденето на аспержи не се случва на всеки и някои може никога да не са помирисвали такова нещо.

Истински деликатес: Аспержи в бутер тесто

Какво представлява аспержовата киселина

Аспержовата киселина е съединение, съдържащо сяра, което изглежда се намира изключително в аспержите.

Това е нетоксично вещество, което произвежда сярна миризма, която според някои е подобна на гнило зеле.

Тъй като силната и остра миризма характеризира много компоненти, съдържащи сяра, като развалени яйца, природен газ или спрей от скункс, учените смятат, че аспержовата киселина може да е причината за странния аромат на урината ви след ядене на зеленчукa.

Как влияе на миризмата на урината

След като тялото ви метаболизира аспержовата киселина, то произвежда няколко серни странични продукта, които са силно летливи — което означава, че се изпаряват лесно.

Въпреки че учените не са успели да определят дали едно съединение е отговорно за миризмата или се дължи на сместа от всички тях, съединение, наречено метанетиол, се споменава широко в литературата

Метантиолът, известен също като метил меркаптан, се характеризира със силен и неприятен аромат, който често се свързва с миризма на изпражнения и лош дъх – и се оказва най-честият аромат, открит в урината след ядене на аспержи.

Колко дълго издържа миризмата

Някои хора забелязват миризмата, подобна на гнило, още 15-30 минути след като са яли аспержи, а проучванията са установили, че в рамките на 25 минути половината от консумираната аспержинова киселина вече е абсорбирана.

Бързата скорост на усвояване предполага, че ефектът на аспержите върху миризмата на урина може да се появи доста бързо, а последните проучвания също са съгласни, че може да продължи повече от няколко часа.

Едно проучване при 87 души, които са яли 3-9 копия аспержи, установи, че полуживотът на миризмата на аспержи е 4-5 часа.

Времето на полуразпад на дадено вещество ви казва колко време е необходимо, за да намали до половината от първоначалното си количество. Следователно, ако полуживотът на миризмата на аспержи се оценява на 4-5 часа, това означава, че общият ефект може да продължи до 8-10 часа.

И все пак друго проучване при 139 души, които също са консумирали 3-9 стръка аспержи, съобщава, че полуживотът на миризмата е 7 часа, което означава, че ефектът може да продължи дори до 14 часа.

Така или иначе, можете да очаквате урината ви да мирише известно време.

Не се случва на всеки

Ефектът на аспержите върху миризмата на урината не е универсален и редица хипотези се опитват да обяснят това явление.

Една хипотеза - наречена производствена хипотеза - предполага, че само някои индивиди са способни да произвеждат серни съединения, отговорни за миризмата, докато други не са производители.

Тази хипотеза твърди, че на непроизводителите им липсва ключов ензим, който помага за метаболизма на аспержовата киселина и следователно не са в състояние да произвеждат миризливите странични продукти.

Например, малко проучване при 38 възрастни установи, че около 8% от тях или не произвеждат миризмата, или я произвеждат в концентрации, които са твърде ниски, за да бъдат открити.

Другата хипотеза – наречена хипотеза на възприятието – гласи, че всеки произвежда миризмата, но някои не са в състояние да я открият или възприемат.

В този случай изследователите са открили генетична модификация, която променя един или повече от обонятелните рецептори, които трябва да реагират на миризмата на аспержи, причинявайки това, което е известно като аносмия на аспержи или невъзможност да помиришете пикаенето на аспержи.

Знаете ли как се готвят аспержи - ето тайната им

Всъщност изследванията показват, че голям процент от хората не усещат миризмата на аспержи.

Аспержовата киселина в аспержите произвежда много серни странични продукти, които придават на урината ви миризма на гнило.

Миризмата може да бъде открита още 15 минути след консумация на аспержи и може да продължи до 14 часа.

Въпреки това, не всеки произвежда миризмата и повечето хора не могат да я помиришат поради специфична генетична модификация.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес