Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какво да правите, ако имате повтарящи се кошмари

17 юни 2023, 21:49 часа

Кошмарното разстройство е реално и лечението може да ви изненада. Един-единствен кошмар е достатъчно страшен, но когато продължавате да сънувате кошмари, може би дори един и същ отново и отново може да започнете да се страхувате да заспите. За щастие има начини да се справите с кошмарите.

Какво е кошмарно разстройство?

Всички имаме лоши сънища, но кошмарът е нещо по-интензивно. Не сте просто стресирани от това, че трябва да стигнете до последния изпит, за който не сте учили, а направо се борите за живота си в сценарий, който е ясен и реален. Може да се събудите изпотени и с учестено дишане и ясно да си спомняте смущаващи подробности и да имате проблеми със заспиването след това.

Струва си да посетите специалист по психично здраве, ако кошмарите пречат на способността ви да функционирате през деня или ако пречат на способността ви да спите достатъчно. При хора с кошмарно разстройство, кошмарите могат да се случват често и да предизвикат изключително безпокойство или страх.

Учени обясниха защо сънуваме кошмари и как влияят на здравето ни

Кошмарното разстройство често се появява като част от друг проблем с психичното здраве, поради което е още по-важно да потърсите помощ, тъй като проблемът може да е по-голям от просто кошмари. Посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) често включва повтарящи се кошмари, но има и други състояния, които могат да възникнат, като тревожност и депресия.

Как пренаписването на вашите кошмари може да помогне?

Въпреки че терапията и лекарствата могат да помогнат, едно от най-добре поддържаните лечения за повтарящи се кошмари е известно като терапия за репетиция на изображения.

Основното в тази терапия е, че пренаписвате своя кошмар, за да контролирате края. Ако имате травма около обекта на кошмара, най-добре е да направите това с професионалист, който да ви напътства.

Четирите стъпки на терапията са:

1.    Веднага след като се събудите от кошмара, направете си бележки за случилото се в съня. За да си позволите да заспите след това, не трябва да пишете ръководството на телефона си. Вместо това си правете бележки на хартия или записвайте гласово.

2.    По-късно запишете съня като история, но сменете края. От вас зависи как да направите това: може да е реалистично или можете да придобиете супер сили, каквото има смисъл за вас. Цялата идея е, че вие отново поемате контрола.

3.    Преди да си легнете, прегледайте сценария си. Кажете си, че ако имате този сън отново, той ще има края, който вие искате.

4.    След като имате съня, независимо дали пренаписването е проработило или не преразгледайте процеса и/или отпразнувайте успеха си, или повторете процеса на пренаписване на съня.

Учените откриха, че кошмарите могат да бъдат победени с един акорд на пиано

Тази терапия се счита за вид когнитивно-поведенческа. Макар че може да сте в състояние да опитате сами при по-леки случаи на повтарящи се кошмари, може да е полезно да го правите с професионалист, който да ви напътства. Сама по себе си тази терапия може да не е единственото лечение, от което се нуждаете, така че бъдете отворени за обсъждане на възможностите за други видове терапия и евентуално лекарства, ако това е, от което се нуждаете.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес