Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Може ли приемането на колаген да подобри здравето на червата?

19 юни 2024, 14:49 часа
Реклама

Чували сте за консумацията на колаген за подобряване на здравето на кожата и косата, но какво ще кажете за консумацията на колаген за здравето на червата? Както се оказва, колагенът е основно хранително вещество за поддържане на здрави черва. Всъщност консумацията на адекватни количества колаген може просто да помогне за подобряване на всичко - от храносмилането до киселинния рефлукс до коремната болка. „Когато червата ни са здрави, това е от полза за цялото ни тяло.

Реклама

Тъй като червата са неразделна част от усвояването на хранителни вещества, нездравословното черво може да повлияе неблагоприятно на състоянието на кожата, ноктите и косата, както и на нашите органи, жлези, мускули и стави. Но доброто здраве на червата не е важно само за нашето физическо състояние; наличието на здрави черва също може да е от полза за цялостната ни визия и настроение. Не напразно наричат ​​червата втори мозък! Невротрансмитери като серотонин, допамин и GABA (гама-аминомаслена киселина) се произвеждат в червата, така че ако червата ни не работят правилно, това може значително да повлияе на настроението ни.

Как колагенът поддържа червата

Червата съдържат колаген тип III; този тип колаген е вторият най-изобилен в цялото тяло и поддържа целостта на lamina propria в червата. Lamina propria е тънък слой от свободна съединителна тъкан, която осигурява структура на червата, осигурява притока на кръв и помага на функционирането на имунната система.

При липса на колаген в организма - ето какво се случва

Според гастроентерозите ние естествено имаме клетки, които са отговорни за образуването на колаген, наречени фибробласти. Въпреки това, тези фибробласти се нуждаят от малко помощ - особено когато остаряваме; някои изследвания показват, че до 40-годишна възраст губим до 1% от естествения колаген в тялото си годишно. Общият брой на тези клетки и способността им да произвеждат колаген намаляват с фактори като стареене и метаболитни стресови състояния като инфекция, автоимунни или хронични дегенеративни заболявания, лекарства и хормонални дисбаланси. Хранителните навици, хигиената на съня, физическата активност, излагането на цигарен дим и консумацията на алкохолни напитки също могат да повлияят на здравето на фибробластите.

Може ли колагенът да помогне при пропускливи черва

Най-общо казано, пропускливите черва са тези, които позволяват на бактериите да изтекат в кръвообращението, което води до възпалителен отговор и лоша абсорбция на хранителни вещества. Настоящите проучвания предполагат, че биоактивните колагенови пептиди действат като пребиотици за микроорганизмите в чревната екосистема (чревна микробиота) и произвеждат вещества, наречени метаболити, които помагат за поддържане на чревната бариера силна.

Мислете за това по следния начин: силната чревна бариера предотвратява навлизането на бактериите в кръвния поток, като на свой ред предотвратява всякакви негативни здравословни проблеми като автоимунни заболявания, главоболие и храносмилателни проблеми. Силната бариера помага за предотвратяване на кожни проблеми като дерматит или акне, болки в червата, подуване на корема, промени в настроението, болки в ставите, когнитивни проблеми и много други проблеми.

Какъв вид колаген и колко

Знаейки всичко това, тогава има смисъл да добавите колаген към ежедневната си диета дори като превантивна мярка. За щастие, хидролизираните колагенови пептиди - които са извлечени от говежди или морски източници и са лесно достъпни под формата на прах или капсула - се абсорбират лесно в червата. Колагенът може да осигури ползи на локално ниво (в популацията на защитни микроорганизми в чревната екосистема и в архитектурата на червата) и от разстояние. Колагенът също преминава през кръвния поток и следователно има ефект върху други органи, както и върху ставите, сухожилията, мускулите и кожата. Редовната консумация на колаген е свързана с намаляване на честотата и интензивността на функционалните нарушения като гастро-езофагеален рефлукс и коремна болка.

Безопасен ли е приемът на колаген за бъбреците?

За тази цел е добре да имате основно разбиране за това колко допълнителен колаген е безопасен и полезен за консумация. Въпреки че няма твърди насоки, проучванията са установили, че между 2,5 и 20 g хидролизиран колаген може да бъде ефективен. По отношение на здравето на червата, едно скорошно проучване установи, че използването на 20 g дневна добавка с колагенов пептид може да намали подуването и да подобри леките храносмилателни симптоми при иначе здрави възрастни жени при липса на каквито и да било други диетични или начин на живот интервенции.

По-добре ли е да приемате колаген сутрин или вечер

От теб зависи. Докато колагенът може да се консумира по всяко време на деня, ключът наистина е да го приемате последователно. Графикът няма толкова голямо значение; това ще ви донесе ползи, ако го приемате редовно за дълъг период от време. Можете да опитате да го приемате на празен стомах първото нещо сутрин, за да увеличите усвояването, или със здравословни цели храни, богати на фибри като пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, грудки и бобови растения. Процесът на храносмилането се поддържа от киселина (кисело рН на стомаха). Така че усвояването на чревно ниво може да бъде подкрепено, когато присъстват други пребиотични източници – като протеини и фибри.“Още повече причина да се храните здравословно и балансирано.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес