Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: 2 чаши от този плод на ден могат да ви помогнат да живеете по-дълго

02 октомври 2023, 07:11 часа

Наскоро публикувани проучвания показват, че консумацията на грозде може да има положително въздействие върху здравето и продължителността на живота.

Добавянето на повече грозде към западната диета с високо съдържание на мазнини може да намали риска от мастно чернодробно заболяване и да увеличи дълголетието.

Въпреки положителните резултати, експертите казват, че консумацията на грозде не е лек за всички лоши хранителни навици и не компенсира общите ефекти от консумацията на западна диета с високо съдържание на мазнини в дългосрочен план.

Здравословна, балансирана диета, състояща се от пълноценни храни, богати на хранителни вещества, се препоръчва от повечето експерти за оптимално здраве и благополучие.

Нарастващите доказателства подкрепят положителните ефекти от храненето на диета, получена от цели хранителни източници, включително плодове, зеленчуци и други непреработени храни.

Серия от нови проучвания, предполагат, че консумацията на грозде може да има значително въздействие върху здравето и смъртността, особено когато се добави към богата на мазнини западна диета.

Затлъстяването на черния дроб може да доведе до чернодробна цироза и в крайна сметка до рак на черния дроб. Според резултатите от проучването десертното грозде може да играе важна роля за намаляване на случаите на мастно чернодробно заболяване и неговите смъртоносни последствия.

Консумация на грозде, здраве и дълголетие

Продължителността на живота се увеличава, което показва глобален отговор на цялото тяло. След това се засилва антиоксидантната защитна система на тялото. Освен това мастният черен дроб, за който се смята, че засяга 25% от населението и води до лоши здравословни резултати, е предотвратен или поне отложен.

Резултатите от проучването също така показват, че всеки би могъл потенциално да се възползва от яденето на повече грозде, независимо от вида на диетата или модела на хранене, към който човек може да се придържа.

Механизмите, които показахме, че се медиират от гроздето, могат да бъдат обобщени за насърчаване на добро здраве, независимо от диетата.

Гроздето засилва функцията на микробиома

Здравият чревен микробиом е важен за цялостното здраве и благополучие и влияе върху функционирането на жизненоважни органи, включително мозъка.

Но все още са необходими допълнителни изследвания, за да се установи дали здравните ефекти на гроздето могат да бъдат възпроизведени при хора, особено ако консумацията на грозде може да намали или да обърне мастното чернодробно заболяване.

Вреди ли гроздето при диабет?

Гроздето може да не компенсира лошите хранителни навици

Като цяло експертите не препоръчват западна диета с високо съдържание на мазнини, дори ако добавянето на повече грозде към сместа може потенциално да компенсира някои – но не всички – от отрицателните ефекти.

Известно е, че гроздето съдържа ресвератрол, фитонутриент и антиоксидант, който е противовъзпалителен и може да бъде полезен за здравето

https://i.actualno.com/actualno_2013/upload/2020/10/08/0931584001602147944_big.jpg

С това казано, западната диета с високо съдържание на мазнини или с високо съдържание на животински протеини не може да бъде напълно отхвърлена само с добавянето на 2 чаши грозде на ден, точно както видяхме добавянето на добавки с рибено масло към нездравословна диета също не е панацея за това, което ни боли.

Често е трудно да се наблюдават достатъчни промени в здравните резултати в проучвания на храненето, проведени за кратки периоди от време, особено в проучвания върху животни, различни от хора.

Здравословни хранителни модели за превенция на заболявания

За да се намалят ефектите от западните хранителни навици, повечето здравни експерти препоръчват спазването на здравословна, балансирана диета, богата на пълноценни храни, богати на хранителни вещества.

Например, средиземноморската диета, която набляга на рибата и растителните храни, е с високо съдържание на хранителни вещества, включително здравословни мазнини (мононенаситени мазнини и полиненаситени мазнини), които са известни със своите ползи за здравето и способността да помагат за предпазване от хронични заболявания.

Освен това е известно, че диетата на растителна основа с цели храни, когато е балансирана, намалява риска от хронични заболявания, включително сърдечни заболявания, инсулт, диабет, затлъстяване и мастно чернодробно заболяване.

Нарастващото количество изследвания върху ползите за здравето от гроздето говори за положителните ефекти върху здравето от консумацията на богата на хранителни вещества пълноценна храна.

Грозде и кръвна захар – положително или отрицателно влияе вкусният плод?

Като цяло вярвам, че тази работа ще се разглежда като tour de force в областта на нутригеномиката. Не само са „ти си това, което ядеш“, но „ставаш това, което ядеш“ чрез промяна на генната експресия, дори в мозъка. Сигурно се чудите дали хранителните навици, поведението и личността са по-тясно свързани, отколкото някога сте си представяли.

Въпреки положителните констатации обаче, експертите отбелязват, че добавянето на здравословни храни като грозде към иначе нездравословна диета е малко вероятно да окаже значително въздействие върху човешкото здраве и продължителността на живота в дългосрочен план.

Все още са необходими допълнителни проучвания при хора, за да се определи дали консумацията на грозде може да намали риска от хронични заболявания като затлъстяване на черния дроб и да увеличи продължителността на живота. Засега експертите продължават да препоръчват здравословна, балансирана диета, богата на пълноценни храни, богати на хранителни вещества, за насърчаване на цялостното здраве и благополучие.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес