Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дезинфекция на жилището с домашни средства

09 февруари 2021, 10:28 часа

Колкото и често да почистваме дома си, е необходимо от време на време да дезинфекцираме, т.е. да помогнем за унищожаването на бактерии, микроби, които винаги успяват да се промъкнат. Местата, които имат нужда от дезинфекция, са най-мръсните в нашия дом. Много често това са места, които пипаме най-често и не винаги с чисти ръце: клавишите на компютъра, дръжките на вратите, дистанционните на уредите, плотовете в кухнята. Дори не е необходимо да купуваме специални и скъпи препарати за тази дейност. Почти във всяко домакинство се срещат подръчни средства, които можем веднага да използваме.

БЕЛИНА

Може би това е най-популярният препарат за дезинфекция у нас. Подходящ е за почистване на баня, тоалетна, вана. Голям недостатък е силната и натрапчива миризма. Много е важно помещенията да се проветряват поне няколко часа.

КИСЛОРОДНА ВОДА

Използваме кислородната вода за почистване на рани, но тя служи чудесно и за почистване на дома. Ако смесим кислородна вода с оцет, можем успешно да почистим петна на дрехи, мека мебел, килими. Тази комбинация може да се прилага и за чистене на плочките в банята. За разлика от оцета или други препарати, няма неприятен аромат. Когато е изложена на светло, от нея се отделя допълнително чист кислород, което помага при убиване на микробите.

ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

Етеричните масла са много популярно козметично средство, но се използват и за почистване. Някои от тях имат силен и приятен аромат и служат и като ароматизатор на стаите. Най-ефикасно средство за дезинфекция е маслото от чаено дърво, тъй като има антивирусно и противогъбично действие.
Поставете няколко капки върху памук или парче плат и почистете предмети, които често ползвате: дистанционното на телевизора, клавиатура. Друг вариант е да разредите 8 капки масло с 2 чаени чаши вода и да си направите спрей, с който да пречистите въздуха в помещенията. Имайте предвид, че чаеното дърво има доста силен аромат, поради което е по-добре да го прилагате, разредено с вода. Десетина капки евкалиптово масло, смесени в 2 чаши вода, служат като ефективен спрей, с който да пръскате матраци, преди да застелите чистите чаршафи. Като дезинфектант може да ползвате също масло от кедрово дърво и лавандула.

СОДА ЗА ХЛЯБ

В домакинството широко се употребява сода за хляб като почистващо средство. Особено ефективна е като се смеси с оцет. Чудесно се почистват уреди като хладилници, печки и тостери. Ако смесите сода за хляб с лимонов сок и оцет, може да полирате уреди от мед и месинг.

СПИРТ

Спиртът доби особена популярност през последната година покрай пандемията с COVID-19. Спирт 70% и повече убива всякакви микроби и вируси. Особено ефикасен е за дезинфекция на черна техника, клавиатура, телефон. Внимавайте, когато го нанасяте на пластмасови повърхности, защото силният спирт води до обезцветяване. 

ОЦЕТ

Още нашите баби са използвали оцета за почистване и дезинфекция на дома. Тъй като ароматът му не е особено приятен, днес много хора го избягват. Оцетът успешно се бори с плесен, мухъл, всякакви бактерии и микроби. Най-подходящ е за банята и кухнята. За да се избегне неприятната миризма, може да се смесят няколко капки оцет с вода и сок на лимон, за да се неутрализира миризмата.

Не подценявайте и естествените дезинфектанти като горещата вода, слънчевите лъчи и чистия въздух. Проветрявайте често помещенията, вдигайте щори и пердета, за да проникнат слънчевите лъчи, киснете често кухненските гъби, домакински кърпи в гореща вода за дезинфекция.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес