Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Човешкото сърце може да се самовъзстанови след инфаркт

03 юни 2024, 14:01 часа
Реклама

Човешкото сърце притежава вродена способност да се лекува и регенерира, макар и не в такава степен, както някои други тъкани като кожата или черния дроб. Разбирането на този феномен хвърля светлина върху устойчивостта на сърдечносъдовата система.

Инфарктът, медицински известен като миокарден инфаркт, настъпва, когато запушване на една или повече коронарни артерии прекъсне притока на кръв към част от сърдечния мускул. Това прекъсване лишава засегнатата област от кислород и жизненоважни хранителни вещества, което води до увреждане на тъканите и клетъчна смърт.

Последиците от инфаркта могат да бъдат опустошителни, с потенциал за нарушена сърдечна функция и повишен риск от бъдещи сърдечносъдови събития. Въпреки това, сред това бедствие, сърцето започва сложна серия от биологични процеси, насочени към възстановяване и възстановяване.

Симптоми на инфаркт - кардиолог разкри с какво се различават при мъжете и жените

Един от основните механизми, чрез които сърцето се самовъзстановява, е пролиферацията и активирането на сърдечните стволови клетки и клетките-прогенитори. Тези специализирани клетки се намират в сърдечната тъкан и са в състояние на покой, докато не бъдат задействани в отговор на увреждане. След инфаркт сигналите, освободени от увредените сърдечни клетки, предизвикват активиране и мобилизиране на тези стволови клетки към мястото на увреждането. Веднъж попаднали там, те се диференцират в нови сърдечни мускулни клетки, като помагат да се заменят загубените по време на исхемичния инцидент.

Първа помощ при инфаркт - какво трябва да направите

Освен това сърцето използва различни сигнални пътища и растежни фактори, за да стимулира ангиогенезата - образуването на нови кръвоносни съдове. Като стимулира растежа на капилярите в увредената област, сърцето подобрява притока на кръв и доставката на кислород, улеснявайки процеса на възстановяване. Освен това заобикалящата здрава сърдечна тъкан претърпява структурни и функционални адаптации, за да компенсира загубата на функция в увредения участък - явление, известно като ремоделиране.

Въпреки че способността на сърцето да се самовъзстановява е безспорно впечатляваща, тя не е без ограничения. Степента на регенерация е различна при отделните хора и зависи от фактори като възраст, общо здравословно състояние, както и от размера и местоположението на инфаркта. В тежки случаи обширните увреждания могат да надхвърлят регенеративните способности на сърцето, което води до хронична сърдечна недостатъчност или необратимо белези, известни като фиброза. Ето защо продължаващите изследвания имат за цел да разкрият тънкостите на сърдечната регенерация и да разработят стратегии за подобряване на лечебния потенциал на сърцето.

Една от обещаващите области на изследване включва използването на регенеративни терапии, като трансплантация на стволови клетки и тъканно инженерство, за засилване на естествените механизми за възстановяване. Като използват регенеративните свойства на стволовите клетки и техниките на биоинженерството, учените се надяват да насърчат по-силно оздравяване и функционално възстановяване след сърдечен удар. Клиничните проучвания на тези подходи показват окуражаващи резултати, въпреки че все още има предизвикателства при оптимизирането на тяхната ефикасност и безопасност за широко клинично приложение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес