Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Често срещана грешка, която съсипва боровинките в хладилника

04 юни 2024, 14:18 часа
Реклама

Когато настъпи сезонът на боровинките, първият ви инстинкт може би е да се отправите към местния пазар, за да се запасите с цели касетки от тези сочни, полезни и ароматни горски плодове. Въпреки това, ако не успеете да съхранявате вашите боровинки правилно, може да откриете, че те се развалят, преди да сте успели да се насладите на всяка една от тях. За да запазите горските си плодове възможно най-свежи за най-дълъг период от време, трябва да избегнете една от най-честите грешки, които хората правят с малките лилави плодчета.

Реклама

Коя грешка прецаква боровинките?

Въпреки че може би си мислите, че изплакването и след това старателното изсушаване на вашите боровинки, преди да ги поставите в контейнери в хладилника, е достатъчно, за да предпазите досадната влага, добра идея е да направите нещо повече за тях.

Още: Полейте боровинките с това и ще събирате по цяла кошница с плодове

След като изплакнете плодовете си, наредете ги на един слой върху лист за печене и ги оставете да изсъхнат на въздух за няколко часа. След като са напълно сухи и готови за съхранение, ключът е да добавите хартиени кърпи към избрания от вас съд - независимо дали това е торбичка с цип или контейнер с капак. Сложете кухненска хартия между всеки слой горски плодове. Това може да помогне за абсорбирането на допълнителна влага, която със сигурност ще се появи по време на съхранение. След като сте опаковали своите вече подсушени боровинки, поставете ги в най-студената част на хладилника. Когато се съхраняват по този начин, те могат да издържат до няколко месеца.

Как да разберете, че боровинките са развалени?

Дори и с най-адекватните грижи, вашите боровинки пак може да се развалят. Как да разберете дали горските плодове вече не са подходящи за любимата ви рецепта за пай с боровинки?

Още: 10 храни, които значително забавят стареенето

Някои от признаците, че боровинките не са годни за употреба, включват набръчкана кожа, кашава текстура или мухъл. Мухълът от боровинки ще изглежда като бял мъх - почти като памук. Въпреки това, добрата новина е, че ако откриете плесенясало зрънце или две в контейнера си, това не означава, че всичките ви боровинки са развалени. Ако останалата част от плодовете (75% или повече) все още изглеждат доста добре, можете да ги запазите, стига да изхвърлите мухлясалите плодове и всички плодове, които са били в пряк контакт с тях. Освен това, въпреки че никога не трябва да консумирате продукти с мухъл умишлено, е малко вероятно да се разболеете сериозно само от един случаен инцидент.

Лудост или хитрост: Защо хората слагат тоалетна хартия в хладилника?

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес