Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако правите тези неща, рискът от ИНФАРКТ е минимален

27 април 2022, 15:03 часа

За жалост едни от най-честите заболявания и причини за смъртта на човек са свързани със заболявания на сърдечно-съдовата система. Инфарктът например е на трето място сред причинителите на смърт, а тенденцията сочи, че все по-млади хора се сблъскват с него. Едни от най-големите виновници за това са затлъстяването, заседналия начин на живот и др. За здраво сърце трябва да спазваме някои “правила”, които значително ще го укрепят и запазят до старини. Кои са полезните навици, препоръчвани от специалистите, прочетете в следващите редове.

Най-странните симптоми на болно сърце и инфаркт, които не сте чували

Консумирайте рибено масло

Омега-3 мастните киселини са много важни за нашето здраве - борят се със свободните радикали в организма, предотвратяват окисляването, поддържат еластичността на сърдечния мускул и др. Можем да ги открием в храни като сьомга, скумрия, херинга, риба тон и други морски дарове. Рибеното масло е сред най-добрите източници на омега-3. Препоръчително е то да се приема като добавка всеки ден или да хапвате някои от гореспоменатите видове риба поне 2 пъти в седмицата. За превенция от атеросклероза и ангина пекторис се препоръчва приема на препарати от рибено масло 2 пъти в годината.

Хранете се здравословно

Разбира се, здравословното и балансирано хранене не само ще поддържа фигурата ни добра, но и цялостното ни здраве. Специалистите съветват, че ако искате да избегнете неприятните и рискови болести, трябва да наблегнете на плодове и зеленчуци, зърнени храни, нискомалесни млечни и месни продукти. Избягвайте прекалената консумация на картофи, бял ориз и брашно, както и на рафинирани храни, сладки изделия, безалкохолни напитки и т.н., за да поддържате балансирани нива на кръвната захар.

7 факта за инфаркта, които всеки трябва да знае

Спортувайте

Не е случаен изразът, че спортът е здраве. Всички мускули се нуждаят от раздвижване и укрепване, за да не ни предадат много скоро. Доказано е, че бързото ходене всеки ден понижава риска от сърдечно-съдови заболявания с цели 2,5 пъти. Други подходящи спортове са колоездене, плуване и всякакви дейности на открито. Разпределете ги поне по 30 минути дневно. Така ще укрепите и здравето на сърцето и то ще е по-издръжливо на натоварявания, твърде стресови ситуации и др.

Проследвайте кръвното си налягане редовно

За да предотвратите някои сериозни заболявания или да “хванете” в зародиш такова е добре да следите състоянието си изцяло. Това включва и измерване нивата на кръвното налягане редовно. Ако то е с нива 140/90 например, това индикира за нарушено кръвоснабдяване, а то от своя страна повишава риска от инсулт с цели 50%. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес