Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 причини да ядете повече цитрусови плодове

27 ноември 2023, 11:47 часа

Освен че се предлагат в много разновидности, от портокали до помело, цитрусовите плодове предлагат и различни ползи за здравето. Ето 7 причини да включите цитруси в диетата си.

Сладките, ярко оцветени цитрусови плодове внасят слънчева светлина в зимните дни. Но цитрусовите плодове са не само ароматни и красиви – те са и полезни за вас.

Този клас плодове включва лимони, лайм, портокали и грейпфрут, както и много повече хибриди и сортове.

Как да се грижим за цитрусите у дома?

Те имат куп ползи за здравето, от повишаване на имунитета до борба с рака.

Какво представляват цитрусовите плодове

Цитрусовите плодове растат върху цъфтящи дървета и храсти. Те се характеризират с жилава кора и бяла сърцевина, която обхваща сочни сегменти.

Те са местни в Австралия, Нова Гвинея, Нова Каледония и вероятно Югоизточна Азия.

Днес те се отглеждат в тропически и субтропичен климат по целия свят. Основните производствени центрове включват Испания, Бразилия, Китай, САЩ, Мексико и Индия.

Интересното е, че почти една трета от всички цитрусови плодове се използват за приготвяне на сок.

1. Те са богати на витамини и растителни съединения

Цитрусовите плодове са отличен източник на витамин С, хранително вещество, което укрепва имунната система и поддържа кожата ви гладка и еластична.

Всъщност само един среден портокал има всичкия витамин С, от който се нуждаете за един ден.

Цитрусовите плодове съдържат и добри количества други витамини и минерали, от които тялото ви се нуждае, за да функционира правилно, включително витамини от група В, калий, фосфор, магнезий и мед.

Освен това те са богати на растителни съединения, които имат различни ползи за здравето, включително противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти.

Тези съединения включват над 60 разновидности на флавоноиди, каротеноиди и етерични масла и са отговорни за много от ползите за здравето на цитрусовите плодове.

2. Те са добър източник на фибри

Цитрусовите плодове са добър източник на фибри. Само една чаша портокалови сегменти съдържа четири грама фибри.

Фибрите имат няколко ползи за здравето, включително подобряване на здравето на храносмилането и подпомагане на загубата на тегло.

Портокалите са с особено високо съдържание на разтворими фибри, видът фибри, който помага за понижаване на нивата на холестерола.

В сравнение с други плодове и зеленчуци, цитрусовите плодове са уникални с това, че имат по-високо съотношение на разтворими към неразтворими фибри.

3. Цитрусовите плодове са с ниско съдържание на калории

Ако следите приема на калории, цитрусовите плодове са добър избор.

Те са с ниско съдържание на калории, но съдържанието им на вода и фибри ви помага да се наситите.

Ето колко калории съдържат основните видове цитрусови плодове:

  • 1 малка клементина: 35
  • 1 среден портокал: 62
  • 1/2 розов грейпфрут: 52
  • 1/2 бял грейпфрут: 39
  • Сок от 1 лимон: 12

4. Те могат да намалят риска от камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците са болезнени минерални кристали.

Те могат да се образуват, когато урината ви е много концентрирана или когато имате по-високи от нормалните количества минерали, образуващи камъни в урината.

Един вид камъни в бъбреците се причинява от ниски нива на цитрат в урината.

Много плодове и зеленчуци, особено цитрусовите плодове, могат да повишат нивата на цитрат в урината ви, намалявайки риска от камъни в бъбреците.

Пиенето на цитрусови сокове и яденето на тези плодове може да предложи естествена алтернатива на добавките с калиев цитрат.

5. Те могат да помогнат в борбата или да предпазят от рак

Много проучвания свързват цитрусовите плодове с намален риск от някои видове рак.

В едно проучване хората, които ядат един грейпфрут или пият една порция сок от грейпфрут дневно, имат по-нисък риск от рак на белия дроб.

Тези плодове съдържат множество растителни съединения, включително флавоноиди, които могат да помогнат за предпазване от рак.

Някои от тези флавоноиди действат като антиоксиданти и могат да блокират експресията на определени гени, които са отговорни за някои дегенеративни заболявания, включително рак.

6. Те съдържат хранителни вещества, които подобряват здравето на сърцето

Яденето на цитрусови плодове може да е полезно за сърцето ви.

Няколко съединения в цитрусовите плодове могат да подобрят показателите за здравето на сърцето.

Например, техните разтворими фибри и флавоноиди могат да подобрят нивата на холестерола чрез повишаване на „добрия“ HDL холестерол и понижаване на „лошия“ LDL холестерол и триглицериди.

И много от флавоноидите в цитрусовите плодове, включително един, наречен нарингин, са силни антиоксиданти, които са от полза за сърцето по няколко начина.

7. Те могат да защитят мозъка ви

Флавоноидите в цитрусовите плодове могат да помогнат за предпазване от невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер и Паркинсон, които са резултат от разпадането на клетките в нервната система.

Флавоноидите, открити в цитрусовите плодове, имат противовъзпалителни способности, за които се смята, че помагат за защита срещу верига от събития, които причиняват влошаване на нервната система.

Цитрусът, с който да прочистим негативната енергия от дома си

Специфични видове флавоноиди, включително хесперидин и апигенин, са показали, че защитават мозъчните клетки и подобряват мозъчната функция при мишки и проучвания в епруветка.

Те са питателни и съдържат растителни съединения, които могат да предпазят от различни заболявания, включително рак, сърдечни заболявания, мозъчна дисфункция и камъни в бъбреците.

Стремете се обаче да консумирате цели плодове, а не много плодов сок, тъй като високото съдържание на захар може да доведе до проблеми.

Като цяло цитрусовите плодове са здравословни, нискокалорични и удобни за консумация. Повечето хора биха могли да се възползват от добавянето на повече цитрусови плодове към диетата си.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес