Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 ползи от консумацията на тиквички

04 септември 2023, 10:04 часа

Тиквичките, известни още като тиквички, са универсален и хранителен зеленчук, който предлага множество ползи за здравето. Мекият ѝ вкус и нежната ѝ текстура я правят популярна съставка в различни кухни. Освен с кулинарната си гъвкавост тиквичките могат да се похвалят с няколко предимства, които допринасят за цялостното благосъстояние. Ето седем ползи от включването на тиквичките в диетата ви:

Ниско съдържание на калории

Тиквичките са изключително нискокалорични, което ги прави отличен избор за регулиране на теглото и за диети, съобразени с калориите. Високото съдържание на вода и фибри допринасят за усещането за ситост, което помага за ограничаване на преяждането.

Богата на хранителни вещества

Въпреки ниското си съдържание на калории, тиквичките са чудесен източник на основни хранителни вещества. Тя осигурява витамини като А и С, които подпомагат здравето на имунната система, зрението и кожата. Съдържа също витамини от група В, които подпомагат енергийния метаболизъм, и фолат, необходим за клетъчното делене.

Пърженето на тиквички ще е лесно с тази хитрост

Диетични фибри

Тиквичките са богати на диетични фибри, които подпомагат здравословното храносмилане. Фибрите придават обем на изпражненията, предотвратяват запека и поддържат редовното движение на червата. Освен това те могат да допринесат за подобряване на здравето на червата чрез подхранване на полезните чревни бактерии.

Антиоксидантна сила

Този зеленчук е пълен с антиоксиданти като витамин С и бета-каротин. Тези съединения помагат за защита на организма от оксидативен стрес, който е свързан с различни хронични заболявания и стареене.

Здраве на сърцето

Тиквичките съдържат калий - минерал, който играе решаваща роля за поддържането на здравето на сърцето. Калият спомага за регулиране на кръвното налягане, като противодейства на въздействието на натрия и потенциално намалява риска от хипертония и свързаните с нея сърдечносъдови проблеми.

Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат тиквички

Хидратация

Високото съдържание на вода в тиквичките ги прави отлична хидратираща храна. Доброто хидратиране подпомага различни телесни функции, включително кръвообращението, регулирането на температурата и преноса на хранителни вещества.

Регулиране на кръвната захар

Със своя нисък гликемичен индекс и съдържание на въглехидрати тиквичките могат да бъдат ценно допълнение към диетите, насочени към регулиране на нивата на кръвната захар. Съдържанието на фибри забавя храносмилането и усвояването на въглехидратите, като предотвратява бързите скокове на кръвната захар.

Включването на тиквичките в ястията ви е лесно поради тяхната универсалност. Тя може да се консумира както в суров, така и в сготвен вид. Нарязаните тиквички са чудесно допълнение към салатите, а като вкусна гарнитура могат да бъдат сотирани, печени на скара или печени. Спираловидните тиквички, известни като "zoodles", служат като нисковъглехидратна алтернатива на традиционната паста.

За да извлечете максимална полза, избирайте пресни, твърди тиквички без петна. Включването на този богат на хранителни вещества зеленчук в диетата ви може да допринесе за подобряване на цялостното здраве, което го прави достойно допълнение към списъка ви с хранителни стоки и кулинарния репертоар.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес