Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 храни и напитки, които да избягвате, ако имате хипотиреоидизъм

19 юни 2023, 10:22 часа

Ако сте диагностицирани с хипотиреоидизъм, е важно да обърнете внимание на диетата си, тъй като някои храни могат да окажат отрицателно въздействие върху състоянието ви. Хипотиреоидизмът се проявява, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза, което води до по-бавен метаболизъм и редица симптоми. Ето седем храни, които трябва да избягвате, ако имате хипотиреоидизъм.

Соеви продукти

Соята съдържа гоитрогени - съединения, които пречат на производството на хормони на щитовидната жлеза. Храни като соево мляко, тофу и едамаме трябва да се ограничават или избягват, тъй като могат да влошат симптомите на хипотиреоидизъм.

Кръстоцветни зеленчуци

Зеленчуци като броколи, карфиол, кейл и зеле също се считат за вредни. Те могат да повлияят на синтеза на хормони на щитовидната жлеза, когато се консумират в големи количества. Въпреки че не е необходимо да ги премахвате напълно, най-добре е да сготвите тези зеленчуци, преди да ги консумирате, за да намалите гоитрогенните им свойства.

Лекар: Тази евтина храна е лек за щитовидната жлеза, яжте я всеки ден

Зърнени храни, съдържащи глутен

Някои хора с хипотиреоидизъм могат да имат и непоносимост към глутен или целиакия. Глутенът, който се съдържа в пшеницата, ечемика и ръжта, може да предизвика автоимунна реакция и да влоши симптомите на щитовидната жлеза. Помислете за преминаване към безглутенови алтернативи като киноа, ориз и безглутенов овес.

Захарни и преработени храни

Силно преработените храни и сладките закуски трябва да се избягват, тъй като те допринасят за възпаления и увеличаване на теглото, което може да изостри симптомите на хипотиреоидизъм. Заложете на пълноценни, непреработени храни като плодове, зеленчуци, нетлъсти протеини и пълнозърнести храни.

Прекалено много кофеин

Въпреки че умереният прием на кофеин по принцип е подходящ, прекомерните количества могат да попречат на усвояването на хормоните на щитовидната жлеза. Кофеинът може също така да изостри симптоми като нервност и безсъние, които са често срещани при хора с хипотиреоидизъм. Най-добре е да ограничите приема на кафе, чай и кофеинови напитки.

Лекар посочи 5-те навика, които подобряват функцията на щитовидната жлеза

Храни с високо съдържание на мазнини

Хипотиреоидизмът може да доведе до повишени нива на холестерола, затова е важно да избягвате прекомерния прием на храни с високо съдържание на мазнини. Ограничете консумацията на тлъсти меса, пържени храни, пълномаслени млечни продукти и преработени закуски. Вместо това избирайте постни протеини, нискомаслени млечни продукти и по-здравословни мазнини като авокадо, ядки и семена.

Алкохол

Алкохолът може да има отрицателно въздействие върху функцията на щитовидната жлеза и преобразуването на хормоните. Той може също така да попречи на лекарствата, използвани за лечение на хипотиреоидизъм. Препоръчително е да ограничите консумацията на алкохол или да го избягвате напълно, за да осигурите оптимално здраве на щитовидната жлеза.

Не забравяйте, че поносимостта на всеки към тези храни може да варира и е важно да работите с медицински специалист или регистриран диетолог, за да разработите индивидуален хранителен план въз основа на вашите специфични нужди. Като избягвате или свеждате до минимум тези храни в диетата си, можете да се справите по-добре със симптомите на хипотиреоидизъм и да поддържате цялостното здраве на щитовидната жлеза.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес