Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 естествени средства за намаляване на сърдечните заболявания и стреса

22 април 2024, 05:00 часа
Реклама

Още една причина да откриете най-добрите начини за естествено намаляване на стреса: Ново проучване на Пенсилванския университет разкрива, че докато мъжете са изложени на най-голям риск от сърдечно заболяване, ако се натоварват прекомерно физически, сърцето на жените е по-склонно да бъде увредено от стреса - по-специално от хормона, който той произвежда: кортизол.

Още: 3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

За да намалите нивата си на стрес и да предотвратите появата на кортизол, който вреди на сърцето ви, експертите препоръчват следното.

Успокойте нервите си с масло от крил

Независимо от забързаното ви ежедневие, скорошно канадско проучване показва, че само приемът на 500 мг. крилово масло дневно може да повиши чувството ви на удовлетвореност и спокойствие с 51%, както и да повиши енергията ви и да заличи всякаква мозъчна мъгла. Маслото от крил е пълно с уникални и много полезни мазнини, които успокояват надбъбречните жлези и бързо намаляват отделянето на хормони на стреса.

Важно: Винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да започнете да приемате нова добавка.

Изключете притеснението с няколко стъпки

Случвало ли ви се е да откриете, че щом започнете да мислите за нещо тревожно, е трудно да спрете да мислите за него? Този доказан в проучванията трик може да прочисти съзнанието ви: Станете и бавно отидете в друга стая! Според неотдавнашно проучване на университета "Нотр Дам" в Индиана, преминаването на прага буквално ни кара да мислим нови неща - а ефектът е толкова силен, че може да намали производството на вредния за сърцето кортизол само за две минути!

Повикайте спокойствието, като намалите мазнините

Предстои ви напрегната вечер? В ново проучване на университета в Охайо жените са успели да избегнат рязкото покачване на кортизола, като преди това са хапнали вечеря с ниско съдържание на мазнини, нетлъсто месо, пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове. Притеснението повишава производството на кортизол, а ако в кръвта ви има много мазнини, тялото ви произвежда още повече от този вреден хормон, казва д-р Джанис Киеколт-Гласър от Института за поведенчески медицински изследвания в щата Охайо.

Успокойте се, като ходите боси

Проучванията показват, че 10 минути ходене без обувки и чорапи по мек килим, трева, пясък или други текстурирани повърхности може да намали отделянето на кортизол с 25% за два часа. Ходенето бос стимулира точките на натиск върху стъпалата, които сигнализират на мозъка да освободи успокояващия хормон допамин, казва д-р Илейн Уилкс, автор на книгата " Тайните послания на природата".

Активирайте производството на GABA с цитрусов аромат

Повтарящите се стресови вълни - нещо, което се случва, когато добре замислените планове продължават да се провалят - могат бързо да изчерпят мозъка ви от гама-аминомаслената киселина (GABA), невротрансмитер, който поддържа спокойствието на хората дори в средата на хаоса, казват изследователи от Станфордския университет. На помощ идва етеричното масло от мандарина! Вдишването на лимоновия му, тръпчив аромат бързо успокоява централната нервна система и подтиква мозъка да произвежда повече GABA.

 Укротете напрежението с лима

Добавете 1/2 чаша боб от лима към ежедневната си диета и можете да потиснете дори хроничната тревожност само за 72 часа, казва д-р Харолд Блумфийлд, психиатър. Всяка порция от 1/2 чаша боб от лима съдържа почти 500 мг. калий, основен минерал, който според изследователите на USDA успокоява произвеждащите кортизол надбъбречни жлези. Други богати на калий продукти: стафиди, печени картофи и зелена соя (едамаме).

Отпуснете се бързо, почиствайки кожата си с четка

Още: Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Разбира се, сухото четкане на кожата е бърз начин за отстраняване на люспите и стимулиране на кръвообращението. Но да намалите тревожността с 25 процента? Да! Лекари от Станфордския университет са открили, че използването на четка за тяло с твърд косъм за стимулиране на хилядите нервни окончания по ръцете, краката и гърба в продължение на пет минути може да създаде усещане за спокойствие, което продължава до три часа! За да направите това: С помощта на четка за тяло с дълга дръжка направете кратки, силни движения върху кожата си, като започнете от крайниците и се движите към сърцето си.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес