Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 уникални ползи от черното грозде и защо е важно да го консумираме

29 септември 2023, 10:15 часа
Реклама

Предлагат се множество разновидности, включително видове със семки и без семки, повечето от които се използват предимно за направата на червено вино.

Черното грозде обаче може да бъде и питателна закуска или десерт.

1. Вкусно и питателно

Първата очевидна полза за здравето от черното грозде е неговият хранителен профил. Една чаша порция (138 грама) черно грозде без семки осигурява:

  • Калории: 90
  • Въглехидрати: 24 гр
  • Фибри: 1 гр
  • Протеин: 1 гр
  • Мазнини: 1 гр
  • Витамин C: 17% от дневната стойност (DV)
  • Витамин А: 11% от DV
  • Желязо: 2% от DV

Подобно на повечето плодове, черното грозде е източник на въглехидрати и практически не осигурява мазнини и протеини. И все пак те са добри източници на витамини С и А.

Витамин С е водоразтворим витамин, който тялото ви използва, за да подобри усвояването на желязото, да произвежда колаген и да стимулира имунната ви система. Освен това е мощен антиоксидант, който може да помогне за предотвратяване на някои хронични заболявания.

2. Пълно с антиоксиданти

Освен високото си съдържание на витамин С, черното грозде е пълно с множество антиоксиданти.

Антиоксидантите са съединения, които помагат в борбата с оксидативния стрес, който възниква, когато в тялото ви има прекомерно количество свободни радикали. Оксидативният стрес играе основна роля в насърчаването на хронични заболявания като диабет, сърдечни заболявания и рак.

Черното грозде съдържа значителни количества полифеноли, категория съединения със силен антиоксидантен капацитет.

3. Може да поддържа здравето на сърцето

Антиоксидантните свойства на антоцианините и ресвератрола са свързани с намален риск от сърдечни заболявания. Следователно добавянето на черно грозде към вашата диета може да подкрепи здравето на сърцето ви.

Например, антоцианините могат да ви предпазят от атеросклероза – натрупването на плака във вашите артерии – чрез намаляване на оксидативния стрес и възпалението.

В допълнение, те могат да намалят артериалната скованост, което води до подобрен кръвен поток и понижено кръвно налягане. Антоцианините могат също така да намалят нивата на общия и лошия - LDL - холестерол.

Що се отнася до ресвератрола, проучванията в епруветка и върху животни показват, че той може също да подобри функционирането на кръвоносните ви съдове. Освен това ресвератролът може да предотврати възпалението и да инхибира натрупването на плака, като потенциално намалява риска от атеросклероза и инсулт.

Кои са най-добрите десертни сортове грозде?

4. Може да осигури противоракови свойства

Отново, ресвератролът и антоцианините могат да осигурят на черното грозде противоракови свойства.

Изследванията показват, че и двата антиоксиданта могат да помогнат в борбата с раковите клетки, като предотвратяват растежа и разпространението на тумори, което влияе върху развитието на рака.

Тези антиоксиданти могат също да индуцират клетъчна апоптоза – програмираната смърт на раковите клетки.

Проучвания в епруветка показват противораковия ефект на ресвератрол срещу различни видове рак, включително рак на стомаха, гърдата, черния дроб, щитовидната жлеза, яйчниците и простатата.

По същия начин проучванията в епруветка и върху животни подкрепят противораковите ефекти на антоцианините срещу стомашен, кожен, колоректален, цервикален и рак на гърдата.

Въпреки това, големи проучвания върху хора не показват по-нисък риск от повечето човешки ракови заболявания след прием на антоцианини. Следователно все още са необходими допълнителни изследвания, за да се определи дали консумацията на черно грозде може да предотврати рак.

5. Други потенциални ползи

Отново, антиоксидантите в черното грозде могат да осигурят още няколко ползи за здравето, като подобряване на косата и кожата и предлагане на някои антимикробни свойства.

Въпреки това, тези ползи не са толкова широко проучени, колкото споменатите в тази статия.

Въпреки това, ето какво казва науката:

Може да подобри здравето на кожата

Изследванията показват, че антиоксиданти като антоцианини в черно грозде могат да бъдат не само ефикасни срещу рак на кожата, но и при лечението на леки кожни проблеми като акне.

В допълнение, антиоксидантите от черно грозде могат също така да предпазват от вредните ефекти от излагането на UV радиация, които често включват слънчево изгаряне, оток или задържане на вода, хиперпигментация и рак на кожат.

UV радиацията също води до производството на свободни радикали и оксидативен стрес, което може да доведе до преждевременно стареене на кожата - белязано от бръчки, сухота на кожата или появата на фини линии.

Докато гроздето и неговите субпродукти се считат за билкови козметични формули, повечето от техните ефекти разчитат на директното им нанасяне върху кожата, вместо да ядат плодовете.

Просто яденето на черно грозде може да не покаже същия потенциал като локалните кремове, когато става въпрос за подобряване на здравето на кожата ви.

Може да осигури антимикробни свойства

Антиоксидантите, присъстващи в кожата на черното грозде, могат да действат като антимикробни агенти, които могат да се борят с растежа на устойчиви на антибиотици вредни бактерии и плесени, произвеждащи токсини.

Може да насърчи растежа на косата

Проучвания в епруветка, животни и хора показват, че ресвератролът може да стимулира растежа на косата.

Доказателствата показват, че антиоксидантът може да стимулира прехода на цикъла на косъма от телогенната фаза — известна още като фаза на покой — в анагенната фаза или активната фаза на растеж, като по този начин предизвиква растеж на косата.

Кое грозде е най-полезно - бяло, червено или черно

Може също така да защити космените ви фоликули от оксидативен стрес и да увеличи плътността на косата.

Подобно на повечето видове грозде, ползите от черното грозде идват почти изключително от високото съдържание на антиоксиданти, а именно антоцианини и ресвератрол.

Някои от най-широко проучените ползи от тези съединения в черното грозде включват тяхното благоприятно въздействие върху здравето на сърцето ви, способността ви да регулирате кръвната си захар и може би дори способността ви да се борите с растежа на раковите клетки.

Въпреки че някои изследвания подкрепят техните ползи върху кожата, косата и антимикробните свойства, все още са необходими повече изследвания.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес