Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 причини, поради които този плод е толкова полезен за здравето

14 юни 2023, 19:51 часа
Реклама

Фурмите са не само вкусно лакомство, но и източник на хранителни вещества, които предлагат многобройни ползи за здравето. Снабдени с важни витамини, минерали и фибри, тези сладки плодове се консумират от векове в различни култури. Ето шест убедителни причини, поради които фурмите са толкова полезни за вашето здраве:

Богати на хранителни вещества

Фурмите са пълни с важни хранителни вещества, включително калий, магнезий, желязо и витамин В6. Калият помага за регулиране на кръвното налягане, а магнезият поддържа здравето на костите. Желязото е от решаващо значение за производството на червени кръвни клетки, а витамин В6 подпомага развитието и функционирането на мозъка.

С високо съдържание на фибри

Фурмите са отличен източник на диетични фибри. Само една шепа фурми може да осигури значителна част от дневната ви нужда от фибри. Фибрите подпомагат храносмилането, спомагат за редовността на червата и предотвратяват запек. Освен това те помагат за контролиране на нивата на кръвната захар, намаляват риска от сърдечни заболявания и подпомагат контрола на теглото.

Антиоксидантна сила

Фурмите са пълни с антиоксиданти, като флавоноиди, каротеноиди и фенолна киселина. Тези съединения помагат за неутрализиране на вредните свободни радикали в организма, като предпазват клетките от увреждане. Редовната консумация на фурми може да помогне за намаляване на риска от хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания и невродегенеративни разстройства.

Учени: Яжте по 2 фурми на ден и вижте какво ще се случи с тялото ви

Повишаване на енергията

Фурмите са отличен източник на естествени захари, главно фруктоза и глюкоза, които осигуряват бърз прилив на енергия. Те са идеална закуска за спортисти или хора, които търсят незабавен източник на енергия. Освен това високото съдържание на фибри във фурмите спомага за поддържане на енергийните нива, като предотвратява внезапните скокове и спадове.

Здраве на сърцето

Фурмите се свързват с подобряване на здравето на сърцето поради високото съдържание на калий и антиоксидантните им свойства. Калият помага за регулиране на сърдечния ритъм и кръвното налягане, като намалява риска от инсулт и други сърдечносъдови проблеми. Антиоксидантите във фурмите също така предотвратяват окисляването на холестерола, което може да доведе до запушване на артериите.

Яжте по 10 фурми сутрин и вижте какво ще се случи с тялото ви

Здраве на храносмилателната система

Фурмите съдържат както разтворими, така и неразтворими фибри, което ги прави полезни за здравето на храносмилателната система. Разтворимите фибри насърчават растежа на здравословни чревни бактерии, като подпомагат храносмилането и подобряват усвояването на хранителните вещества. Неразтворимите фибри придават обем на изпражненията, предотвратяват запека и насърчават редовното изхождане.

Фурмите са не само вкусна закуска, но и хранителна сила. Тези малки плодове предлагат редица ползи - от осигуряване на основни хранителни вещества до насърчаване на здравето на сърцето и подпомагане на храносмилането. Включването на фурми в диетата ви може да бъде прост и вкусен начин да подобрите цялостното си здраве и благополучие. Така че, давайте си сметка за това естествено и здравословно лакомство, за да бъдете по-здрави и щастливи!

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес