Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 навика, които ще накарат червата ви да работят като часовник

03 юни 2024, 13:22 часа
Реклама

Когато нищо особено не ви притеснява в стомашно-чревния тракт, някак си не мислите за здравословно хранене. Всичко работи от само себе си. Но щом се появи по-сериозен проблем, не знаете какво друго да направите, за да изчезне.

Реклама

Когато възникне неуспех, се използват всички известни методи, които някога са били чути от лекари или роднини. А овесените ядки за закуска всеки ден и желето вместо кафе се превръщат в нова реалност.

За да не доведете себе си до тежки ограничения на храната, пълен отказ от любимите си храни или, още по-лошо, до болнично легло, препоръчително е предварително да помислите за здравословно храносмилане. Всъщност не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед. За да избегнете големи проблеми и терапевтични диети в бъдеще, често е достатъчно да следвате прости правила. Тайната на успеха е редовността.

С какво да се храним, за да излекуваме раздразнените черва

Ето как да помогнете на червата си да работят гладко.

Има 6 ежедневни навика, които определено си заслужават вниманието.

1. Нахранете бактериите си

В стомашно-чревния тракт на здравия човек „живеят“ 2500 различни вида микроорганизми - както полезни, така и не толкова. За поддържане на нормална чревна флора е важно постоянното хранене на полезните бактерии.

Пребиотици се намират в тези храни:

·       банани

·       ябълки

·       зърнени храни

·       бобови растения

·       ферментирали млечни продукти

2. Добавете фибри към вашата диета

Най-добре е да добавяте фибри към всяко хранене. Преминават през стомашно-чревния тракт, без да се разграждат или абсорбират, което подпомага движението на чревното съдържимо и редовното изхождане.

Богати на диетични фибри:

·       бобови растения,

·       листни зеленчуци,

·       зеленчуци,

·       плодове.

Свързани ли са дефицитът на витамин D и синдромът на раздразнените черва

3. Ограничете мазнините в диетата си

Предпочитайте варени или задушени, както и печени храни или храни, приготвени на пара. Мазните храни са изпитание за храносмилателната система. Те се усвояват много бавно и се задържат дълго време в стомаха, което предизвиква дразнене на лигавицата.

4. Пийте достатъчно вода

Полезно е да пиете чаша топла вода след ставане от сън, половин час преди хранене и 2 часа след него.

Водата подготвя стомаха за приема на храна и след това завършва храносмилателните процеси в чревния тракт. При недостиг на течности в организма процесът на храносмилане е по-труден.

5. Яжте бавно

Важно е да отделите време за хранене, за да не се разсейвате от странични неща и да не бързате. Не напразно казват, че храносмилането започва в устата: добре натрошената, сдъвкана храна се усвоява много по-лесно от червата.

6. Бъдете активни

Физическата активност и простото движение подобряват чревната подвижност. От това зависи дейността на различни части на храносмилателната система.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес