Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 практични съвета как да спрем да ядем нездравословна храна

05 ноември 2022, 11:00 часа

Според проучване, публикувано в Cell Metabolism, хората, консумиращи силно преработена храна в продължение на две седмици, са усвоили 500 калории повече дневно в сравнение с други, които ядат по-малко преработени храни. Така че, ако намалите или премахнете консумацията на тези храни, можете да постигнете загуба на тегло от един до два килограма за месец. И ако има и 1/2 час физическа активност, тогава свалянето на килограми ще бъде повече от забележимо.

Но как да премахнете нездравословните храни от менюто си, за да започнете да отслабвате? Д-р Майкъл вярва, че отказът от нездравословни храни не е непременно свързан с силата на волята, има няколко психологически и физиологични фактора, които могат да направят този процес по-труден.

За тези, които са решени да поемат по пътя на здравословното хранене, експертът има пет съвета.

Съвети за здравословно хранене

1. Обърнете внимание на съня

Липсата на сън играе огромна роля в желанието ви за нездравословни храни. И за вас е много по-трудно да устоите на изкушението, ако не спите достатъчно всеки ден.

Липсата на сън също води до увеличаване на съединение, наречено ендоканабиноид в кръвта, което прави храненето по-приятно. Затова се опитайте да си легнете рано.

8 съвета за здравословно хранене, когато вечеряте навън

2. Готов обяд

Проучване от 2015 г. установи, че когато сме извън дома, рискът от консумация на бърза храна нараства експоненциално. Грешният избор на храна обикновено е продиктуван от удобството да се храните в движение.

Добре е предварително да се подготви храна за извън дома. Опаковайте здравословния си обяд предварително, за да сте здрави.

3. Опитайте се да замените нездравословните храни 

Отхвърлянето на лошите навици трябва да се извършва сериозно и за дълго време. За да направите това, можете да започнете да свиквате мозъка си да се наслаждава на здравословната храна, като постепенно заменяте нездравословната храна с нея. Заменете ежедневния си шоколад с ядки и семена, опитайте кисело мляко с плодове вместо пудинг за десерт или опитайте да замените обикновените въглехидрати с вегетарианска алтернатива

10 съвета за здравословно хранене

4. Яжте внимателно

Често се обръщаме към нездравословна храна несъзнателно, когато не се интересуваме от храната, а от друга задача или дейност, като гледане на телевизия или излизане на разходка с кучето.

Яжте внимателно и се фокусирайте върху структурата, вкуса и миризмата на по-здравословните храни, които ядете, и може да откриете, че жадувате за тези нездравословни закуски по-рядко.

5. Внимавайте какво ядете

Опитайте се да отбележите как се чувствате през целия ден, когато консумирате храни с много захар и мазнини, и вижте дали има връзка между това, което ядете, и дали се чувствате енергични или имате промени в настроението.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес