Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 ползи от физическата активност за хора над 60 години

22 декември 2023, 12:10 часа
Реклама

Редовната физическа активност е от решаващо значение за хората от всички възрасти, но тя е от особено значение за хората над 60 години. С напредването на възрастта поддържането на активен начин на живот става все по-важно за цялостното здраве и благополучие.

Ето пет основни ползи от физическата активност за хората на възраст над 60 години:

Подобрено сърдечно-съдово здраве

Редовната физическа активност е мощно средство за подобряване на сърдечно-съдовото здраве, особено при възрастните хора. Дейности като бързо ходене, плуване или колоездене помагат за укрепване на сърцето и подобряване на кръвообращението. Това от своя страна намалява риска от сърдечно-съдови заболявания като инфаркти и инсулти. Поддържането на здраво сърце е от жизненоважно значение за поддържане на енергийните нива, предотвратяване на умората и осигуряване на достъпа на основни хранителни вещества и кислород до всички части на тялото.

Съвременни тенденции при физическа активност

Повишаване на мускулната сила и костната плътност

Стареенето често води до естествено намаляване на мускулната маса и костната плътност, което прави хората по-податливи на падания и фрактури. Упражненията с тежест, тренировките за съпротивление и дейностите, които насърчават гъвкавостта, могат да помогнат за противодействие на тези ефекти. Изграждането и поддържането на мускулна сила не само подобрява подвижността, но и допринася за по-добър баланс и координация, като намалява риска от злополуки и наранявания.

Гъвкавост на ставите и управление на артрита

Редовната физическа активност играе решаваща роля за поддържане на гъвкавостта на ставите, което е особено полезно за възрастните хора, страдащи от артрит. Упражненията с ниско въздействие, като йога и тай чи, могат да помогнат за подобряване на подвижността на ставите и намаляване на сковаността. Физическата активност също така насърчава производството на синовиална течност, която смазва ставите и подпомага амортизацията им, като потенциално облекчава дискомфорта, свързан с артрита.

Когнитивна функция и психично благополучие

Физическата активност е свързана с подобряване на когнитивните функции и намаляване на риска от възрастово влошаване на когнитивните функции. Редовните физически упражнения стимулират освобождаването на химикали в мозъка, които подпомагат растежа на нови неврони, подобрявайки цялостната когнитивна функция.

Освен това физическата активност се свързва с по-ниски нива на депресия и тревожност при възрастните хора. Участието в групови занимания или класове по физическо натоварване също може да осигури ценни социални контакти, допринасяйки за положителна психическа перспектива.

Полезна ли е редовната физическа активност за здравето?

Засилена функция на имунната система

Стареенето може да отслаби имунната система, което прави възрастните хора по-податливи на инфекции и заболявания. Доказано е, че редовната физическа активност укрепва имунната система, като подпомага здравословното кръвообращение и ефективното пренасяне на имунни клетки в тялото. Това може да доведе до по-нисък риск от хронични заболявания и по-бързо възстановяване след болести.

Може да се каже, че ползите от физическата активност за хората над 60-годишна възраст далеч надхвърлят рамките на физическото здраве. Редовните физически упражнения са холистичен подход за насърчаване на цялостното благосъстояние, който включва сърдечносъдово здраве, мускулна сила, гъвкавост на ставите, когнитивни функции и психическо благополучие. Насърчаването на възрастните хора да включат приятни и подходящи физически дейности в ежедневието си е основна стъпка към поддържането на жизнен и пълноценен живот в по-късните години.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес