Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 подправки, които според лекарите могат да подобрят здравето на сърцето

01 март 2023, 11:00 часа

Подправките карат ястието да пее. Въпреки че тези незначителни съставки може да изглеждат маловажни, те не само придават много пищност на ястието, но и много подправки имат полезни свойства, които са полезни и за нашето здраве. "Подправките са богати на антиоксиданти, а антиоксидантите се борят със свободните радикали, които могат да нанесат поражения в организма ни", казват кардиолози. "Специално за здравето на сърцето антиоксидантите помагат да се намали въздействието на повишените нива на холестерола", добавят те. Но подправките могат да направят дори повече от това. Според диетолози, "подправките могат да добавят няколко антиоксидантни съединения, които могат да доведат до намаляване на възпалението и да окажат положително въздействие върху сърдечносъдовото здраве". И тъй като подправките увеличават вкуса, те могат да намалят нуждата от сол. "Солта може да повиши кръвното налягане и да влоши симптомите на сърдечната недостатъчност. Захарта може да доведе до увеличаване на теглото и да влоши нивата на глюкозата", което също може да натовари сърцето, казват експертите.

Лекар: Яжте тази ядка 4 пъти седмично за здраво сърце

ИСКАТЕ ДА УКРЕПИТЕ ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО СИ? ЕТО ПЕТ ПОДПРАВКИ, КОИТО ЕКСПЕРТИТЕ ПРЕПОРЪЧВАТ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО.

КАНЕЛА

Ароматна и сладка, с пиперливи и дървесни нотки, канелата е основна съставка за печене и често срещана в килера, независимо дали става въпрос за приготвяне на тиквен пай, канелени рулца или за освежаване на купа овесени ядки. Доказано е, че канелата помага за контролиране на нивата на кръвната захар, особено при диабетици. Когато контролирате нивата на кръвната захар, има и вторични ползи от гледна точка на холестерола - канелата понижава холестерола и триглицеридите, така че помага за подобряване на холестеролния профил.

КИМИОН

Кимионът се използва както като цяло семе, така и като смлян прах и е често срещана добавка в индийската кухня, но също така има чудесен вкус за подправяне на мексикански ястия като боб или гуакамоле. Кимионът е здравословна за сърцето подправка, защото съдържа флавоноиди - мощен антиоксидант, който може да помогне за намаляване на възпаленията в организма. Кимионът може също така да подпомогне загубата на тегло и да увеличи отделянето на жлъчка от черния дроб, за да подпомогне смилането на мазнините.

Лекар разкри какво ядат кардиолозите за здраво сърце

ЧЕСЪН

От ботаническа гледна точка чесънът е зеленчук, но често се причислява към подправките. В края на краищата, чесънът на прах се намира в раздела за подправки в магазина за хранителни стоки. Доказано е, че чесънът подобрява гъвкавостта на кръвоносните съдове и може да понижи нивата на холестерола и триглицеридите. Освен това той може да намали кръвното налягане, което е важно за здраво сърце. Чесънът и други подправки от групата на алиумите са антиоксиданти и може да имат роля за понижаване на кръвното налягане.

Но има ли разлика между пресния и прахообразния чесън? 

Най-добре е да консумирате чесън в прясна форма, но ако това не ви е достъпно или е по-удобно в сушена форма, все пак можете да се възползвате от много от ползите му чрез прахообразната форма.

ДЖИНДЖИФИЛ

Джинджифилът е коренище с пиперлив и остър вкус, който придава много аромат както на солени и сладки ястия, така и на напитки. Подобно на чесъна, джинджифилът е най-остър в прясна форма, но се предлага и изсушен и на прах, като те предлагат противовъзпалителни и успокояващи стомашно-чревния тракт ползи. Активното съединение в джинджифила е гингерол, за който е доказано, че намалява оксидативния стрес", обясняват експерти. "Оксидативният стрес може да стимулира атеросклерозата и сърдечните заболявания и обикновено е в излишък при много сърдечни заболявания, а намаляването му е от полза за здравето на сърцето."

Кардиолог: Яжте това, за да отпушите артериите и ще имате здраво сърце до 90 години

ПАПРИКА

Паприката се получава от смилането на сушени червени чушки и се предлага в различни варианти - сладка, опушена и пикантна. "Паприката е полезна за сърцето подправка заради богатото съдържание на витамин А", обясняват експертите. "Той принадлежи към семейството на бета-каротина, който е мощен каротеноид - пигментът, който придава на червения пипер яркия му цвят и осигурява антиоксидантна подкрепа на храната. Някои проучвания показват, че той може да помогне и за понижаване на HDL холестерола."

И ВСЕ ПАК Е ВАЖНО ДА СЪОБРАЗЯВАТЕ КОИ ПОДПРАВКИ КОНСУМИРАТЕ, ОСОБЕНО АКО ПРИЕМАТЕ ЛЕКАРСТВА

"Виждаме, че е необходимо да предупреждаваме за някои подправки като чесън, куркума, джинджифил, червен пипер и канела, когато хората са на лечение с лекарства за разреждане на кръвта и приемат големи количества от тези подправки или използват добавки с тези активни съставки", предупреждават експерти.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес