Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 гениални трика за по-чиста кухня

24 май 2021, 06:20 часа

Прекарваме много време в кухнята всеки ден. И това касае храната. Това обяснява защо е необходимо това място да се поддържа идеално чисто. В крайна сметка развалената храна, отпадъците, мръсотията и прахът могат да се превърнат в източник за развитие на бактерии. Това е неприемливо според санитарните стандарти и дори е опасно за здравето.

Реклама

Тук споделяме безценни съвети, които да ви дадат възможност да поддържате кухнята си идеално чиста.

1. Как да премахнете мазните петна

Цапането в кухнята е неизбежно. Петната остават на работните повърхности, докато се готви. Случва се да се пропусне някакво петно от масло, да не се забележим и да не го отстрани веднага. Тази ситуация е поправима. За почистване на кухнята ще ви е необходима кърпа от микрофибър. Намокрете го с гореща вода и го разтрийте добре. Вашата маса ще бъде колкото нова.

2. Как да почистите малки петна от кухненски уреди

Кафе машина, кана, пасатор, кухненски робот и други помощници на истинска домакиня също трябва да блестят и да изглеждат като нови.

Как да възстановите стария блясък на кухненските си джаджи и да премахнете най-малката мръсотия, която е трудна за достигане? Първо, вземете за правило да изтривате уреда веднага след употреба. Мръсотията няма да се натрупва и да достигне критичен размер.

3. Как да премахнем неприятните миризми в кухнята

Готвенето и всякакви кулинарни манипулации, разбира се, не могат да бъдат осъществени без аромат на храна. Някои храни произвеждат остра и натрапчива миризма, която трудно може да бъде премахната. Простото проветряване на прозорците тук няма да помогне.

Опитайте да напълните малка тенджера с оцет и да поставите на огъня. Ако това не помогне, запалете захар на котлона. Всички неприятни миризми трябва незабавно да изчезнат от вашата кухня.

4. Как да почистите печката

Печката трябва да се почисти веднага след готвене. Рядко се избягват петна и мръсотия, особено ако готвенето е вашето вдъхновение и креативност. В някои моменти обаче петната могат да бъдат толкова силни, че изглежда, че само най-напредналите домакини могат да се справят с тях.

Ще ви трябва качествен почистващ препарат и чифт ръкавици. Съвременните препарати премахват дори най-трудната мръсотия за минути. Основното нещо е да направите почистването своевременно.

5. Как да изгоним мушиците

Мушиците могат да се събират около остатъци от храна. Особено, ако замърсяването не е било отстранено незабавно, но е стояло известно време. Това е неприятно и може да навреди на здравето ви.

Как да прогоним натрапниците,  ако ги намерите във или близо до фурната? Нарежете лимон наполовина и поставете сърцевината върху лист за печене. Затворете фурната и оставете лимоните да престоят една нощ. Загрейте фурната леко сутринта за 10-15 минути. Готово

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес