Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 типа затлъстяване и защо едно лечение не е достатъчно, според проучване

13 юни 2024, 11:35 часа
Реклама

Може би ще се изненадате да научите, че има не само един, а всъщност четири вида затлъстяване. Според експертите обаче тази информация може да се окаже ключова за решаването на различните здравословни проблеми, с които се сблъскват тези хора.

Още: Изследователи разкриват трик за по-добра памет, който наистина работи

В проучване, публикувано в научно списание, са анализирани данни от над 2400 пациенти със затлъстяване, на които е направена бариатрична операция за отслабване. Изследователите успяват да идентифицират четири групи, които се различават значително по отношение на хранителното поведение, както и по честотата на диабет. Важно е да се отбележи, че тези групи се различават значително и по отношение на резултатите от отслабването им три години след операцията.

„Вероятно няма един вълшебен лек за затлъстяването - ако има вълшебен лек, той ще бъде различен за различните групи хора“, казва водещият автор д-р Алисън Фийлд, в съобщение за пресата. "Съществува наистина разнообразна смесица от хора, които се поставят в една група. Дете, което затлъстява до 5-годишна възраст, ще бъде много различно от човек, който постепенно наддава на тегло с течение на времето и на 65-годишна възраст е със затлъстяване. Трябва да признаем това разнообразие, тъй като то може да ни помогне да разработим по-персонализирани подходи за лечение на затлъстяването."

Според изследователите първият тип затлъстяване се характеризира с ниски нива на липопротеини с висока плътност (известни още като „добър“ холестерол) и високи нива на кръвната захар. Както можете да си представите, в тази група най-вероятно е имало хора с диабет. Втората група се отличаваше с хранителни разстройства, като например преяждане, „ похапване“ между храненията и хранене, когато не сте гладни. Третата група беше най-„изненадващият“ тип, който се характеризираше с доста средни метаболитни показатели и показваше ниски нива на разстройство на храненето. И накрая, последната група включваше хора, които са били със затлъстяване от детството.

И така, какво означават тези различни видове затлъстяване за лечението? Изследователите откриват, че пациентите от втора и трета група имат по-голяма полза от бариатричната операция за отслабване, отколкото пациентите от първа и четвърта група. И мъжете, и жените, които са се борили с нарушения в храненето, са имали най-големи ползи от операцията - мъжете са загубили средно 28,5 % от теглото си преди операцията, а жените - 33,3 %.

Разбира се, това не означава, че всеки, който се е борил с неконтролируемото хранене, е непременно идеалният кандидат за операция за отслабване. По-скоро изследователите просто искат да подчертаят, че разбирането на характеристиките на тези различни групи е от ключово значение за намирането на персонализирано лечение за всеки човек. Например изследователите предполагат, че практиката за осъзнатост може да помогне на някои хора, които са прекалено стимулирани от гледките и миризмите на храна. Въпреки това, когато става въпрос за драстични мерки като операция, е изключително важно да се уверим, че възможните ползи са по-големи от рисковете.

„Една от причините да нямаме по-солидни резултати в областта на изследванията на затлъстяването е, че класифицираме всички тези хора като едни и същи“, казва Фийлд. „Много е възможно да има някои невероятно ефективни стратегии за предотвратяване или лечение на затлъстяването, но когато смесваме пациенти от различни групи, това размива ефекта.“

Още: 5 погрешни, но почти официални препоръки за борба със затлъстяването

Ако вие или някой, когото обичате, се борите със затлъстяването, посъветвайте се с медицински специалист за индивидуално лечение. В края на краищата, няма двама души, които да си приличат напълно, така че е логично защо и най-добрите възможности за тяхното здраве също да не бъдат такива!

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес