Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравният министър каза докога смята, че трябва да има зелен сертификат

31 октомври 2021, 10:06 часа • 45768 прочитания

Ако се придържаме към мерките, ако се ваксинираме масово и спазваме ограниченията, може да избегнем локдаун. Може да избегнем локдауна, но още е трудно да се прогнозира. Резултатите от мерките ще се види следващата седмица. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров в интервю за предаването "Неделя" 150 по БНР. 

Неговото мнение е, че изискването на зелен сертификат трябва да остане, докато страната не се върне в зелената зона по разпространение на заразата - под 100 души на 100 000 или докато не се ваксинират 80-90% от населението. При втория вариант, дори при високи нива на заразени, ще има далеч по-малко хора в болница, по думите на министъра, който се опира на картината в Западна Европа. Actualno.com припомня, че към 31 октомври, 2021 година, 14-дневната заболяемост е вече 887.96 на 100 000 души спрямо 691.56 на 100 000 преди седмица. След пика на третата вълна ни трябваха 2 пълни месеца, за да слезем от заболеваемост от 717 заразени на 100 000 до под 100 на 100 000. Към 31 октомври, 2021 година, 14 области са в тъмночервена зона - Монтана, София-град, Перник, Видин, Габрово, Варна, Кюстендил, София-област, Враца, Стара Загора, Благоевград, Пловдив, Ямбол и Ловеч. А с показател от над 1000 заразени на 100 000 са 7 области - Монтана, София-град, Перник, Видин, Габрово, Варна, Кюстендил, след като в края на миналата седмица бяха 4 - Перник, Монтана, София-град и Видин.

Д-р Кацаров уточни, че има непрекъснат контакт с производителите на кислород, като Кацаров е благодарен, че до този момент има кислород за всички болници. Кислородът е сигнал, че трябва да направим всичко възможно да ограничим броя на болните, които постъпват в болница, за да стигне кислородът за всички. Има рискове да свърши кислородът в болниците, но засега производителите успяват да се справят с доставките на кислород. Вероятно има някаква граница, с която ще се изпитат затруднения, предупреди Кацаров. 

Той увери, че здравната система сега се справя много по-добре, отколкото при предишните вълни. По думите му, сега имало 25% повече заболели от третата вълна, но 25% по-малко приети в болница. Според него основният недостатък е, че битката с пандемията се изнася не от цялата здравна система, а само от част от нея.

Във връзка с връщането на децата от 1 до 4 клас присъствено в училище, Кацаров заяви, че по-рано 8 ноември няма как най-малките ученици да се върнат в училище. Никак не е лесно, по-добре да се забави с няколко дни тяхното връщане, отколкото да направим грешка, уточни служебният здравен министър.  Ще се създаде възможност за тестване на децата от 5 до 8 клас в безопасна среда, за да може да се върнат на училище. Тестовете са два вида - единият по линия на доставка от ЕК, а сега започва разпространението по нова доставка, която Министерство на здравеопазването е договорило. Още: Обратно в училище в пандемията - какво трябва да се прави според опита на Бразилия

Решението на пандемията

Няма точен ден и част, когато да се въведе локдаун, трябва да дадем възможност на здравната система да реагира, настоя Кацаров. Той посочи, че здравната система е пред голямо изпитание заради ситуацията с четвъртата вълна на коронавируса. 

По думите му, локдаунът не решава проблема с пандемията, а само го отлага. В момента, в който се отменят ограниченията, пандемията ще тръгне отново нагоре, а решението е трайната ваксинация. В Европа се видя, че само ваксинацията сработва, подчерта Кацаров. Той изтъкна, че това, което вижда с ваксинацията, е добра новина и хората я подкрепят, за да могат да получат зелен сертификат. 

Стойчо Кацаров се надява хората да не следват математически модел във ваксинация, а че ще предпазят техните близки с нея. Ваксинацията е пътят да не говорим за локдауни и за други противоепидемични мерки. Сега е моментът да покажем, че сме способни на общонационално усилие, с което да победим инфекцията, настоя Стойчо Кацаров. 

Според него някои хора си мислят, че могат да използват сертификат на друг човек. Кого лъжем? Реанимациите са пълни с хора, които са тежко болни от коронавируса. Не е въпросът да се вземе сертификат, за да се отиде в мола или на заведение, а ползата е да се предпазим от тежко боледуване. Принудата и забавлението не трябва да бъде водещо във ваксинирането, а здравето трябва да бъде водещо във ваксинирането, призова служебният здравен министър.

Кацаров подчерта, че ваксинацията е единственият път да излезем от кризата. Коя е алтернативата? Всички критикуват мерките и казват, че това е дискриминация, но никой от протестиращите не дават алтернатива за това как да спрем препълването на болничните заведения. Кой е алтернативният път, кой е другият начин, запита Кацаров. 

"Хора, дайте да се стегнем, ваксинирайте се. Има възможност да излезем от ситуацията, имаме тази възможност. Ваксините са безопасни", каза в заключение Стойчо Кацаров. 

Той уточни, че веднага щом регулаторните органи разрешат да бъде използвана руската ваксина "Спутник V", тя веднага ще бъде използвана.

Още: Проучване: Истинският произход на COVID-19 никога няма да стане ясен

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес