Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пас към миналото": Дебютът на Григор на Ролан Гарос - тежък разгром и ценен урок!

03 юни 2024, 07:00 часа
Реклама

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

Най-добрият български тенисист Григор Димитров записа рекордно класиране на Ролан Гарос, достигайки до 1/4-финалите на турнира. За 13 години българинът никога не бе прескачал 1/8-финалната фаза, но сега го стори след 3-сетова победа над Хуберт Хуркач.

Григор Димитров дебютира със загуба на Ролан Гарос

Дебютът на Григор Димитров в Големия шлем идва още през 2009 година, когато получава "уайлд кард" за участие на Уимбълдън като шампион при юношите. Там Гришо се изправя срещу легендарния Рафаел Надал, който успява да го победи в три сета. Две години по-късно Димитров дебютира и в другите турнири от Шлема.

Григор Димитров

Жереми Шарди изнася 3-сетова лекция на Гришо

През 2011 година Григор Димитров стъпва за пръв път на червената настилка в Париж, а там българинът се изправя срещу местен представител - Жереми Шарди. Французинът, който по това време е 61-ви в света, не оставя никакви шансове на Гришо - и го побеждава с 6-2, 6-4, 6-4.

Двубоят започва с три пробива, като два от тях са на сметката на Шарди. Григор не спира да греши през целия сет и допуска двойно повече непредизвикани грешки от съперника. Напрежението изиграва лоша шега на българина, който все пак подобрява играта си за следващите два сета.

ОЩЕ: Пред нищожна публика: Как Григор изпусна голям пробив на Ролан Гарос (ВИДЕО)

Григор Димитров

Въпреки това Жереми Шарди продължава да доминира на корта - и особено на начален удар, където печели 100% от точките на първи сервис през втория сет. Частта дори приключва по-бързо от първия сет - за едва 27 минути (първият сет продължава 30 минути).

"На тренировка не бях взимал и сет на Григор"

В третия сет Шарди отново пробива Григор, който пък завършва мача със само един пробив - в началото на първия сет. А след мача французинът прави любопитно изказване: "Досега на тренировка никога не бях взимал дори и сет срещу Григор."

ОЩЕ: ВИДЕО: 50 непредизвикани грешки изядоха главата на Гришо на последния Ролан Гарос

На голямата сцена обаче нещата стоят по различен начин - четири години по-големият Шарди показва на Григор, че в Големия шлем трябва да си постоянен в играта си, ако искаш да излезеш победител във формат 3 от 5 сета.

Тази загуба поставя началото на една много успешна кариера на Григор Димитров на клей. Макар и Ролан Гарос да е най-слабият турнир за Гришо в Големия шлем, българинът може да се похвали с два 1/8-финала, а вече и с 1/4-финал. 

Предстои да видим докъде ще стигнат силите на Григор Димитров на Ролан Гарос 2024 - 13 години след дебюта му в Париж, който остава като болезнен спомен, но и много ценен урок.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА "ПАС КЪМ МИНАЛОТО": Последният българин, наказал Англия

Григор Димитров 2011 Ролан Гарос

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес