Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съкратиха 22% от екипа на Национален парк – музей "Шипка – Бузлуджа"

20 февруари 2015, 12:47 часа • 18004 прочитания

6 души или 22 процента от екипа на Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа“ са съкратени, след последните решения на Министерство на културата за националните музеи, каза за Радио „ Фокус“ Данчо Данчев, директор на НПМ „Шипка – Бузлуджа“. „Трудно е за хората, които са съкратени, но има и нещо друго, осакатява се работата на един национален музей – функциониращ, с много добри резултати“, коментира Данчев. Преди три години и половина в музея е съкратен 20 процента от персонала. С последното съкращение в момента в тази институция работят 21 души при 27 само до преди ден. Данчев сподели, че има няколко въпроса, които чакат своя отговор.

„Навсякъде по документи пише за 10 процента съкращение на държавна администрация. Ние не сме държавна администрация. Помолихме синдикатите да отнесат въпроса до Министерството, и специалистите в музеите ли са държавна администрация“, коментира той. Данчо Данчев поясни още, че за различните музеи има различни проценти съкращение и според него, става въпрос за субективен подход, който не се базира на познаване на дейността на различните музеи. Така един музей е със седем процента, друг с дванайсет, трети с двайсет и два.

„Това вече може да се тълкува и като някакво отношение към музея, някаква тенденция , но Национален парк музей „Шипка – Бузлуджа“ е един емблематичен музей, много стойностен. Поканих нашето ръководство в Министерството да дойдат на 3 март , за да видят за какво става въпрос. Да видят социалната потребност от този музей. Това е музей инсито, на мястото на събитието, България няма друг такъв музей. В Европа има пет-шест, сред които „Ватерло„, „Бородино“ край Москва, „Шипка“, каза още Данчев.

При последното съкращение в НПМ „Шипка – Бузлуджа“ са освободени уредници, екскурзоводи, началник – стопански дейности, шофьор. Трима от съкратените са реално работещи на връх Шипка, останалите трима са специалисти от Дирекцията на музея. Съкратена е и едната работничка на павилиона на Върха. Данчев поясни, че този павилион изкарва 170 хиляди лв. приходи на музея от продажба на сувенири и билети за вход. В летните дни този павилион работи от 8 сутринта, вечер до 19.30часа.

Музеят има 30 хиляди лв. приход само от продажба на сувенири. НПМ „Шипка – Бузлуджа“ е един от малкото музеи в страната, които се самоиздържат, като за сметка на държавата е само Фонд работна заплата. Според директора на музея има нещо нелогично в държавната политика по опазване на културно-историческото наследство.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес