Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради нарушения кметът на София спира 21 обществени поръчки

04 юни 2024, 17:31 часа
Реклама

Общо 21 обществени поръчки в столицата, при които са открити нарушения, ще бъдат спрени. Това обявиха кметът на София Васил Терзиев и заместник-кметът по финанси Иван Василев.

Решението е било взето след проверка на 24 обществени поръчки на стойност 204 млн. лв. в различни сфери - от инфраструктура до детски градини и ВиК. 

Докладът е показал, че 23 от тях са проблемни, а в 21 е имало ограничителни изисквания към кандидатите, обявленията са били непълни, документацията за участие и условията на процедурата са променяни и това ги прави незаконосъобразни. Още: Не се знае кой е вземал стотици безплатни карти за паркиране в София: Говори кметът

"Като следваща стъпка ще бъдат спрени всичките тези обществени поръчки с проблеми, които са описани като незаконосъобразни, и ние веднага ще започнем работа по нови процедури, свързани с тях, защото те касаят проекти, които са важни за града, но за нас е изключително важно те да бъдат направени както трябва," каза на брифинг Терзиев. 

Целта ще бъде да се осигури по-широк достъп до общински проекти за различни по размер фирми, а не основно за големи дружества, които след това да ги преразпределят на подизпълнители.

"Ние ще се борим за все по-равен достъп до обществени поръчки за това да живеем в подреден град с подредени поръчки, а не в нареден град с наредени поръчки," каза още Терзиев. 

В ход е изготвянето и на нова методика, по която ще се определя пазарната стойност на поръчките, както и създаването на електронен регистър, в който всяка фирма да следи какви търгове предстоят и съответно да може да се запише за участие в тях. 

Като конкретен пример за търг с установени множество нарушения заместник-кметът по финансите посочи тази за инженеринг за ремонт на три ключови улици - бул. "Скобелев", бул. "Копенхаген" и бул. "Мария Луиза". Още: "Безплатен паркинг за привилегировани": ПП-ДБ-СС обвини Фандъкова, ГЕРБ видя предизборна димка

Тази за бул. "Копенхаген" е била прекратена в петък, предстои да бъдат спрени и другите две.

Отговорът на ГЕРБ

В отговор, изпратен до медиите, от ГЕРБ заявиха, че екипът на бившия кмет Йорданка Фандъкова не е финализирал процедурите за избор на изпълнители за изграждане на бул. "Копенхаген" и основен ремонт на трамвайните трасета по бул. "Мария Луиза" и бул. "Скобелев" именно с мотива, че новият кмет трябва да може да ги прегледа и да вземе решение.

От партията на Фандъкова използваха решението за спирането на обществените поръчки, за да обвинят Васил Терзиев, че "изпълнява политически поръчки, които заплаща с публични средства." 

ГЕРБ твърдят, че спирането на търговете е опит за намеса в предизборната кампания, тъй като според тях проверките били извършени от външни фирми, свързани с ПП-ДБ. 

"Едната е на г-жа Деница Цекова, съпруга на бившия министър и член на Изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната", а другата на адвокат, работил с екипа на Кирил Петков като министър на икономиката," се казва в реакцията на ГЕРБ.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес