Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов сигнал, че ЦГМ харчи прекомерно много пари

13 май 2016, 17:01 часа • 920 прочитания

Успоредно с обявяването на намерението на Сметната палата да проведе пълен одит на дейността на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), неправителствената организация "Спаси София" публикува на сайта си информация за поредните примери за съмнително високи цени, плащани от общинското дружество. Само преди месец ЦГМ обяви, че предлага увеличаване на цената на билетите в София с 60%, за да закърпи дупка в размер на 15 000 000 лв в бюджета си.

Бивш служител на Центъра за градска мобилност е изпратил информация до "Спаси София" за поръчка на седем фотоапарата на стойност под изисквания по закон праг от 20 000 лв. без ДДС, над който публичните търгове са задължителни. Според представените от поискалия анонимност източник фактура и приемо-предавателен протокол, единичната цена за седемте закупени фотоапарата е 342,20 лв. с ДДС или общо 2402,40 лв, докато същата фирма предлага същия артикул за 159,00 лв за купувачи на дребно или за седем броя – 1113,00 лв. Не става ясно какво е наложило това разминаване в цените в размер на 1289,40 лв, посочват от Спаси София.

Припомняме, че заради скандал с обществена поръчка за поддръжка и ремонт на 60 спирки от градския транспорт в София си тръгнаха зам.-кметът по транспорта Любомир Христов и депутатът от ГЕРБ Ирена Коцева. Поръчката беше спечелена от мъжа на Коцева, при цена от 3800 лева за подмяна на навес на спирка.

"Спаси София" настоява за бързи и конкретни резултати от проверките в ЦГМ, но най-вече съд за всеки замесен в недобросъвестни практики. “На софиянци им писна да бъдат правени на маймуни, а данъците им да изтичат в нечии джобове”, заявяват от организацията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес