Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Година по-късно: Жителите на Бистрица отново на протест

14 ноември 2017, 07:50 часа
Реклама

Възмутени се събират на протест срещу преграждането на ул. "Черни връх" в село Бистрица.

Хората настояват прокуратурата да се самосезира и да спре незаконното разграбване на апетитни общински имоти чрез съмнителни заменки.

"Всички ние за пореден път станахме свидетели на абсолютно надменна и арогантна незаинтересованост на отговорните лица. Въпреки това все още вярваме на арх. Здравко Здравков – главен архитект на Столична община и на г-жа Йорданка Фандъкова кмет на Столична община, че ще си свършат работата", съобщиха организаторите в съобщение до медиите.

Припомняме, че преди около година заради започнали строителни дейности на земята в района на бившето заведение "Цумчето", улицата е изолирана от селото. Туристическия маршрут от ул. "Стефан Стамболов" към плажа над селото също е недостъпен. Блокиран е и достъпа до ул. "Ябълкова градина" и други улици в съседство.

Строителните машини са прекъснали важни кабелни трасета, преминаващи в близост до обекта.

През годините собствеността на земята е сменяна многократно. Според намерените от местните хора документи, преграденият път е бил обект на заменка и така е станал част от земята.

Адвокатът на собствениците пък ядоса бистричани с изявлението си, че улицата, разкопана от строителите, не е била предназначен за път.

Те настояват Столична община отново да придобие имота и да върне отново предназначението му за зелени площи.

В основата на скандала стои подозрението, че поземлената комисия раздава земи на база фалшиви документи на хора, които никога не са имали имоти в района. Според кмета на Бистрица Николай Гюров става дума за организирана престъпна група, която ощетява собственици на имоти за милиони левове.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес