Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Властта намери бушон за скандала в Несебър

07 януари 2013, 15:27 часа • 12010 прочитания

По настояване на премиера Борисов уволнявам директора на ИАГ Бисер Дачев. Това съобщи на поредна пресконференция земеделският министър Мирослав Найденов, съобщи БГНЕС.

Всъщност 29–те декара край Несебър не са в Горския фонд от 2007 г. по обясненията на самия министър. Така и не стана ясно обаче защо и на какво основание се уволнява именно директорът на горската агенция за строителство в терен, който не е гора. Мирослав Найденов посочи, че го освобождава след разговор с премиера. "Тъй като това касае горски територии, неща, които са се случвали в ИАГ и липсата на реакция въпреки подаден сигнал, тъй като е контролен орган по Закона за горите е ИАГ", каза Найденов.

Когато му бе посочено, че тези земи не са горска територията от години, Найденов припомни, че има назначена проверка и разследване от прокуратурата и ако в хода на двете проверки има други длъжностни лица, които не са спазили закона те ще бъдат санкционирани. Аграрният министър дори обясни, че директорът на ИАГ не е държавен служител и за да бъде освободен не е необходимо предизвестие, а само заповед на министъра.

Мирослав Найденов не отговори на въпроса за своята оставка като знак на поета отговорност. За зам. – министър Боянова, с чийто подпис всъщност е финализирана процедурата пък той посочи, че "тя е юрист, не е експерт – специалист и когато идват от ИАГ по горите съгласувани с подписа на директора на тази ИАГ, тъй като там са специалистите, става въпрос за горска територия. И това е мнението на премиера, че е трябвало тя да бъде по някакъв начин сигнализирана за това, че е възможно да има проблем, защото е имало сигнали по отношение на тези територии". "Премиерът е този, който може да потърси отговорност от заместник министър", каза още Найденов.

"Това нещо, което се е случило, за това нещо се търси отговорност от конкретните длъжностни лица", каза министърът. "Това е решение, обсъдено с премиера. Обсъдили сме въобще дейността на ИАГ. Аз се съобразявам с неговото настояване и затова го освобождавам", каза Найденов. Така се оказа, че в момента директорът на ИАГ е освободен, защото там има проблеми по отношение на нейната дейност и не само по този случай. Негово право е като премиер, мое като принципал да освободим директора на ИАГ", каза той.

Отговорност ще се търси и от директора на местната екоинспекция в Бургас. Той обаче е държавен служител за него е необходима процедура след дисциплинарен съвет.

Скандалът около продадените от земеделското министерство 29 декара земя в Несебър при съмнително ниски цени избухна в края на 2012 година. В рамките само на няколко дни – на извънредни пресконференции, публични изказвания и прехвърляне на отговорност - проверка в Агенцията за приватизация и Бургаската областна управа, които имат право да се разпореждат с имоти частна държавна собственост, показа, че въпросните дюни в Несебър са продадени от самото министерство на Мирослав Найденов без конкурс.

Разкритията за строителството върху дюните бяха направени от природозащитника Тома Белев, че багери унищожават дюните в местността Кокала между Равда и Несебър. Мирослав Найденов свика извънредна пресконференция на 31 декември и се опита да прехвърли отговорността на подчинените си. Тогава Найденов драматично съобщи, че премиерът Борисов лично е спрял багерите на дюните, но шефката на ДНСК Милка Гечева го опроверга на момента и каза, че фирмата сама е спряла да работи на терена и заповед за спиране на строителството не би могло да има.

Зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова, която подписа сделката потресе всички с изказването си: "Подписвам, защото ми се носи за подпис", каза тя и се защити, че е сложила подписа си след 15 експерти. След това стана известен още един скандален факт - управителите на фирмата купувач отскоро са станали съдружници с кумеца на вътрешния министър Цветан Цветанов - Тодор Бояджиев, който стана известен около продажбата на два нови апартамента на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Спорният терен в Несебър е продаден на 27 ноември миналата година от земеделското министерство на физическо лице - Димитър Петров. Петров, който е тъст на шефа на футболния съюз Борислав Михайлов, е платил за държавния имот 581 212 лева (20 лв. на кв.м). На следващия ден го препродава на фирмата "Сле груп" на седем пъти по-висока цена - 4 млн. лева (138 лв. на кв.м). Управителите на "Сле груп" - Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов, са съдружници на Тодор Бояджиев. Общата им фирма "Бийч Холидей", в която Бояджиев държи 50%, е учредена месеци преди сделката - на 4 септември 2012 г.

Редактор: Е. Гигова

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес