Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Родители на ученици в Рибното с бойкот - забранявали им исляма

16 януари 2012, 16:27 часа
Реклама

Родители в гърменското село Рибново не пуснаха децата си на училище в понеделник за назидание на директора. Близо 120 деца от 420 възпитаници на СОУ "Йордан Йовков" не прекрачиха школския праг в първия ден на седмицата. По този начин родителите решиха да протестират срещу директора на училището Манчо Джуркин, за чиято оставка валят жалба след жалби в регионалния инспекторат по образование, предаде АСН.

"Аз също не пуснах двете си дъщери, които са в 11-ти и 4-ти клас на училище. Това направи и имамът на Рибново Бахри Михрин с неговата дъщеря, която също е в 4-ти клас. Проблемът е кадрови. Директорът не може да се справи и върши куп административни нарушения. С тази крайна реакция искаме да сигнализираме отговорните институции, за да бъде махнат Джуркин от поста", каза за "Стандарт" кметът на Рибново Феим Иса, който беше директор на школото преди да седне на кметския стол.

Имамът също смята, че Джуркин е лош ръководител и призна, че като родител е призовал и други свои съселяни да спрат децата си от училище в понеделник. "Искам ясно да кажа, че още от вторник нещата ще бъдат нормални и няма да спираме децата от училище. Не бива те да страдат и да са заложници на този проблем", категоричен бе селският управник.

Противниците на школския шеф го обвиняват, че Джуркин иска да затвори столовата и да забрани изучаването на ислям. "В столовата пада мазилка и има опасност за здравето на децата. Не съм и помислял да я затварям, но трябва да се направи ремонт. Що се отнася за изучаването на религия, няма как аз да забраня такова нещо. Това е разписано в наредбата на министерството. Просто няма подадени молби за изучаване на ислям", каза от своя страна Джуркин.

Според него проблемът е политически и ДПС са срещу него, защото той самият е от ГЕРБ. Хората на Доган 20 години командвали в училището и сега се притесняват някой да не направи ревизия на дейността им. "И сутринта и след обяд се проведе нормален учебен процес въпреки отсъстващите. През зимния сезон почти всеки ден липсват по 40-50 деца. Реално тези, които не са допуснати от родителите си на училище не са 120, а доста по-малко", допълни ще школския шеф.
 
Директорът на РИО в Благоевград Ивайло Златанов призна, че Джуркин има пропуски в административната си дейност, за което ще му бъдат наложени и съответните наказания. Нямало обаче нито една реална причина той да бъде уволнен, тъй като образователната дейност била на ниво.

Реклама
Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес