Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повече от половината българи смятат, че "мекането" е правилно

09 декември 2013, 16:35 часа • 24038 прочитания

51,3% от българите смятат, че т.нар. "мекане" е правилно правоговорно явление. Според тях е съвсем коректно да кажем "ние пишеме, четеме, говориме". Това сочи национално анкетно проучване за езиковите нагласи към 12 правоговорни отклонения, проведено между 2018 пълнолетни българи, предаде Стандарт нюз.

Доц. Красимира Алексова от СУ представи и резултатите от проекта "Изследване на модели и средства в различни речеви ситуации и сфери на общуването в съвременния български език".

Тя отбеляза, че анкетираните са определили други 11 правоговорни явления с високи оценки за неправилност, но за "мекането" са посочили, че е правилно.

Според проучването явлението "мекане" разделя общественото мнение на почти две еднакви части, защото повече от половината от анкетираните смятат, че то е напълно правилно, а другите 48,7% го определят за неправилно, каза доц. Алексова. Тя коментира, че всяко езиково явление, което е масова грешка или повече от хората я допускат, означава, че е езикова тенденция, която много ясно атакува книжовната норма и трябва тези, от които зависи записването, кодифицирането на нормите, да извършат обстойно проучване дали това не е дублет или не става въпрос за промяна на нормата, пише бТВ.

За 55% от анкетираните "мекането" е достатъчно благозвучно и за него се счита, че е говор, типичен за "българския запад - за шопите", но той е разпространен в три четвърти от българската езикова територия.

 

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес